چالش های فرآروی علوم تربیتی در ایران با تاکید بر رویکرد بومی سازی برنامه های درسی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آینده پژوهی و سیاستگذاری، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SFPM-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماهان عطار

استادیار گروه آموزش زبان انگلیسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

این مقاله متکفل بررسی چالش های فرآروی علوم تربیتی در ایران با تاکید بر رویکرد بومی سازی برنامه ها با ابزار کتابخانه و رویکردی توصیفی است. یکی از مهم ترین دلایل تحقق نیافتن اهداف نظام آموزشی «عدم توجه به بومی سازی و اسلامی سازی در برنامه درسی » است ؛ اما نبود الگوی برنامه درسی بومی مناسب ، سبب شده وابستگی فراوانی به منابع خارجی پیدا کند و در آن به وفور از اصطلاحات وارداتی و ترجمه شده استفاده شود و این به توجه اندک به آداب و رسوم، فرهنگ ، شرایط اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی جامعه منجر شده است . یافته ها بیانگر این است که مهم ترین چالشهای آن استخراج شد که عبارتند از: (۱ تفابل فرهنگ اسلامی ایرانی با فرهنگ غربی ، (۲ فقدان دانش اسلامی پایه در اساتید علوم تربیتی ، (۳ نبود برنامه های درسی بومی برای علوم تربیتی ، (۴ عدم حمایت برخی روشنفکران ایرانی از بومی سازی علوم تربیتی و (۵ حجم زیاد ترجمه ها به جای اقتباس در علوم تربیتی بومی با اینکه فرهنگ و تمدن ما از کامل ترین و بالاترین مرتبه تعالیم الهی نشئت می گیرد، نظام آموزشی نتوانسته الگوی مناسب تربیتی ای ارائه دهد که با شرایط فرهنگی در سراسر کشور متناسب باشد نتایج حاکی از آن است که چالشهای بومی سازی علوم تربیتی نشان داد با دوری از هر گونه افراط و تفریط در دانش بومی و دانش جهانی می توان در مواجهه با فرصتها و چالشهای پیش رو، تصمیمات بهتر و موثرتری اتخاذ کرد وگامی در مسیر بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران برداشت . لذا برای تحول در برنامه درسی علوم انسانی در نظام دانشگاهی ، باید در برنامه ریزی درسی علاوه بر به کار بستن تجربیات دیگر کشورها، از فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی غنی خود بهره بگیریم و حتی گامی فراتر نهیم و الگویی برخاسته از فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی را به جهانیان معرفی کنیم.

کلیدواژه ها

بومی سازی، علوم تربیتی ، چالشها، برنامه درسی ، تعلیم و تربیت اسلامی ، فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.