مطالعه عکس العمل هیبریدهای ذرت دانه ای نسبت به آبیاری محدود

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT11_1030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 790
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد گلباشی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات

سعید خاوری خراسانی

هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

محسن ابراهیمی

هیئت علمی دانشگاه تهران

رجب چوگان

استادیارموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذرکرج

چکیده

بمنظور مطالعه اثر تنش خشکی بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد 30 رقم ذرت هیبرید جدید مقاوم به گرما و خشکی (که در شرایط گرم خوزستان غربال و اصلاح شده اند) به همراه 6 رقم تجاری و امیدبخش به عنوان شاهد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت شرایط تنش خشکی (80 درصد تخلیه مجاز رطوبتی از خاک) و آبیاری نرمال (50 درصد تخلیه مجاز رطوبتی از خاک) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد که تحت هر دو شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی بین هیبریدها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه اختلاف بسیار معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد. نتیجه مقایسه میانگین هیبریدها با روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که در شرایط آبیاری نرمال هیبرید تجاری سینگل کراس 500 و در شرایط تنش خشکی هیبرید شماره 11 دارای بیشترین عملکرد دانه (به ترتیب 79/13 و 69/5 تن در هکتار) می باشند. بررسی همبستگی ساده بین صفات تحت تیمار تنش خشکی نشان داد که عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و بسیار معنی داری با صفات میانگین تعداد بلال در بوته، وزن 10 بلال، وزن 300 دانه، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، تعداد کل دانه، طول بلال و عمق دانه می باشد. نتایج این ازمایش نشان داد که تعداددانه درردیف بلال دارای بالاترین همبستگی مثبت با عملکرد دانه می باشد درحالیکه تحت شرایط ابیاری نرمال همبستگی قطربلال با عملکرد دانه بیشتر ازسایر صفات بود.

کلیدواژه ها

ذرت، تنش خشکی، تجزیه واریانس، همبستگی ساده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.