شبیه سازی تاثیر تغییرات سطح آب ناشی از جریان های دریایی بر رسوب گذاری در سواحل بندر انزلی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علمی علوم و فنون آبخاکی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAMST-4-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبب صادقی فر

دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مسعود ترابی آزاد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

کامران لاری

دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

آیدا کمالی

دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

چکیده

باد، امواج و جریان­های ساحلی عوامل موثری هستند که در انتقال رسوب دانه ای نقش مهمی را ایفا می کنند. در این پژوهش به بررسی انتقال رسوب در محدوده ساحل غربی بندر انزلی پرداخته شده است. برای انجام این تحقیق از نرم افزارMIKE۲۱  جهت مدل­سازی استفاده به عمل آمده است. هم چنین به ترتیب به مدل­سازی موج، جریان و سپس تاثیر متقابل این دو مدل بر انتقال رسوب منطقه پرداخته شده است. به علت کم بودن سرعت جریان­های رودخانه­ای که از جنوب وارد کانال حرکت شناورها در بندر انزلی می شوند، رسوبات معلق فقط تا پشت موج شکن فرعی انتقال می­یابند و بقیه رسوبات از جنس رسوب ساحلی هستند. همچنین با توجه به نمونه­گیری­های انجام شده، رسوب دهانه بندر از جنس رسوبات دریایی و رسوب قسمت جنوبی کانال از جنس رسوب تالاب انزلی است. عمده موج­های تشکیل شده با توجه به گل­موج در جهت صفر تا ۴۵ درجه با ارتفاع بین ۵/۳ تا ۵/۴ متر است، که توانایی حمل تقریبا نصف حجم کل انتقال رسوب منطقه را دارند. بیش ترین منشا رسوبات از سمت دریا است. افزایش سطح آب خزر جنوبی باعث ایجاد عمق طبیعی می شود و نیاز به لایروبی را از بین می برد، هم چنین کاهش تراز سطح آب مقدار ورود رسوب را به بندر انزلی افزایش می­دهد.

کلیدواژه ها

امواج ناشی از باد, جریان ساحلی, انتقال رسوب, خزر جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.