بررسی مدیریت آب و فاضلاب در مشاغل کوچک شهر قم با نگرش خشکسالی و تهدید های زیست محیطی ناشی از کمبود آب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-11-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر اسکندری

Tabriz University of Medical Sciences

محمد درویش متولی

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز

سمیرا بهرامی واله

Qazvin University of Medical Sciences

محمد فهیمی نیا

Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran

چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر به منظور سازگاری با بحران آب موجود در کشور و مدیریت پایدار تامین و توزیع آب، اعمال شیوه های مدیریتی صحیح مبتنی بر اصول پایداری یکی از اساسی ترین نیاز ها است. این مطالعه با هدف بررسی مدیریت آب و فاضلاب در مشاغل کوچک شهر قم با نگرش خشکسالی و تهدید های زیست محیطی ناشی از کمبود آب در سال ۱۴۰۰ انجام شد . مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی – مقطعی است که پس از پیمایش میدانی و آمار اخذ شده از اداره آب و فاضلاب بر روی ۲۲۳ صنف مرتبط با ۶۷ اتحادیه اصناف شهر قم به انجام رسید و میزان مصارف آب و تولید فاضلاب و نحوه مدیریت آب و فاضلاب مشاغل با نگرش خشکسالی و تهدید های زیست محیطی ناشی از کمبود آب مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج حاصله بصورت توصیفی گزارش شد. یافته ها: با توجه به میزان مصارف آب مشاغل به چهار درجه طبقه بندی شدند و مشخص شد که مشاغل درجه یک، ۹۶/۸۲ درصد مشاغل و با میانگین مصرف ۲۴۶/۲±۵۷۴/۲، مشاغل درجه دو ۱۷۴/۷ درصد و با میانگین ۶۱۴۲/۳ ± ۲۸۲۳/۱۹، مشاغل درجه سه ۰۳۶/۴ درصد و با میانگین ۱۲۱/۲ ± ۵/۴۰ و مشاغل درجه چهار ۸۳/۵ درصد مشاغل و با میانگین مصرف آب ۸۲۱/۲۱۵ ± ۲۸/۳۵۵ مترمکعب در ماه می باشند از نظر وضعیت صرفه جویی به ترتیب در مشاغل درجه یک تا چهار، ۰۸/۶۱، ۲۵/۵۶، ۳۳/۳۳ و ۴۶/۳۸ درصد مشاغل فاقد برنامه مشخص برای صرفه جویی در آب بودند. نتیجه گیری: نتایج نشان داد نحوه مدیریت آب و فاضلاب در مشاغل شهر قم شرایط مطلوبی ندارد با توجه به کاهش نزولات جوی و خشکسالی به نظر می رسد مسئله تامین آب بزرگ ترین چالش پیش روی در این شهر باشد. اکثر مشاغل مورد مطالعه فاقد برنامه مشخص برای صرفه جویی آب هستند، که بایستی مدیران منابع آب ضمن برآورد و ارزیابی دقیق منابع و مصارف آب، تصمیم های در زمینه جبران کمبود کمی و تخریب کیفی آب اخذ نمایند.

کلیدواژه ها

Water and Wastewater Management, Drought, Small Businesses, Qom City, مدیریت آب و فاضلاب, خشکسالی, مشاغل کوچک, شهر قم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.