ارزیابی قابلیت پرورش جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) در آب چاه ژرف سیستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تغذیه آبزیان، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JANB-9-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالعلی راهداری

گروه علوم آبزیان، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان، ایران

علی خسروانی زاده

گروه علوم آبزیان، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان

ساحل پاکزاد توچایی

گروه اکوسیستم های طبیعی، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان

رقیه کرمی

گروه اکوسیستم های طبیعی، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان

چکیده

امروزه جلبک اسپیرولینا به عنوان یک مکمل غذایی و حتی غذای سالم و مفید برای انسان مطرح و به صور مختلفی مانند پودر، قرص، چیپس و غیره در دسترس است. علاوه بر کاربرد مصرف انسانی، جلبک اسپیرولینا در آبزی­پروری برای تغذیه مراحل نوزادی سخت پوستان و برخی دیگر از انواع آبزیان، تهیه خوراک دام و طیور و مصارف آرایشی و صنعتی کاربرد دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی قابلیت آب نخستین چاه ژرف کشور واقع در منطقه سیستان برای پرورش جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) انجام شد. ۶ تیمار شامل آب چاه ژرف با شوری­های ۲۵ و ۵/۱۲ و ppt ۵ (به ترتیب آب استحصالی از چاه یک سیستان بدون تغییر شوری، آب ژرف رقیق شده با آب مقطر تا شوری­های ۵/۱۲ و ppt ۵) و آب معمولی با شوری­های ۲۵ و ۵/۱۲ و  ppt ۵ (تهیه شده از نمک دریاچه ارومیه) در نظر گرفته شد. جلبک اسپیرولینا به مدت ۲۱ روز در شرایط استاندارد شامل دمای ۲ ± ۳۰ درجه سانتی­گراد، نور ۳۷ میکرمول بر متر مربع بر ثانیه؛ ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی پرورش داده شد. در پایان دوره آزمایش، شاخص­های رشد و غلظت رنگدانه­های جلبک تولیدی سنجش شد و با مقایسه داده های حاصله در تیمارهای مختلف، قابلیت آب چاه ژرف سیستان برای پرورش جلبک اسپیرولینا تعیین شد. بیشترین زی­توده در تیمار آب معمولی و نمک ارومیه به دست آمد (۱۴/۰ ± ۹۱/۲ گرم در لیتر) و میزان رشد در تیمارهای حاوی آب ژرف کمتر از دیگر تیمارها بود. بنابراین، پرورش اسپرولینا در آب چاه ژرف شماره یک سیستان کارایی پایینی نسبت به آب معمولی دارد و لازم است ترکیب آن به نحوی اصلاح و تغییر داده شود تا اسپرولینا با کارایی مناسب در آن قابل پرورش باشد.

کلیدواژه ها

چاه ژرف, شاخص های رشد, غلظت رنگدانه, ترکیب غذایی جلبک, سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.