تاثیر هیدروکلوئید پکتین بر ویژگی های کیفی و ماندگاری کشک مایع صنعتی طی نگهداری در یخچال

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 21، شماره: 149
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-21-149_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Roya Mohammad Nezhad

Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, ‎Ahvaz, Iran

maryam ghaderi

‎Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, ‎Ahvaz, Iran

Mehdi Zarei

Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, ‎Ahvaz, Iran

Mohammad Sadegh Arab

Department of Research and Development, Ramak Dairy Company, Shiraz, Iran

چکیده

چکیده کشک یک محصول لبنی اسیدی با ارزش غذایی بالا است که در ایران به طور گسترده مصرف می­شود. مشکل اصلی کشک مایع جداسازی فازی است که به طور قابل ملاحظه­ای ویژگی های رئولوژیکی، بافتی و کیفیت میکروبی آن را در طی ذخیره سازی تحت تاثیر قرار می­دهد. در مطالعه­ی حاضر، هیدروکلوئید پکتین به عنوان پایدار کننده در فرمولاسیون کشک مایع مورد استفاده قرار گرفت. اثرات آن ها بر ویژگی­های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، سینرزیس، رنگ)، بافتی (سفتی) و حسی محصول در طی ۶۰ روز نگهداری در دمای ۴ درجه سانتی گراد بررسی شد. چهار گروه کشک مایع شامل کنترل (بدون پایدار کننده) و P-۰.۱ و  P-۰.۲ و P-۰.۳  به ترتیب حاوی ۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ در صد (وزنی/وزنی) پکتین آماده­سازی شدند. در طی نگهداری، افزودن پکتین باعث افزایش اسیدیته و کاهش بیشتر pH کشک نسبت به گروه کنترل شد. نمونه­های P-۰.۲ و P-۰.۳ بیشترین ظرفیت نگهداری آب و کمترین سطح آب اندازی را نسبت به نمونه­ی کنترل و P-۰.۱ در طول نگهداری نشان دادند. افزودن پکتین تاثیر مثبتی بر سفتی نمونه­ها داشت. با افزایش سطح پکتین میزان سفتی نمونه­ها افزایش یافت و از روز ۳۰ نگهداری به بعد سفتی فرمولاسیون­های P-۰.۲ و P-۰.۳ به طور معنی­داری بالاتر از P-۰.۱ و کنترل بود (۰۵/۰ P < ). ویژگی­های رنگی نمونه­ها شامل روشنائی، زردی و اندیس سفیدی نمونه­ها به طور معنی­داری تحت تاثیر افزودن پکتین قرار گرفت (۰۵/۰P < ). شمارش کلی فرم و کپک و مخمر در تمامی تیمارها در طول زمان نگهداری منفی بود. در ارزیابی حسی، امتیازات آب اندازی ظاهری، بافت و قوام، رنگ و ظاهر و پذیرش کلی با غلظت پکتین تحت تاثیر قرار گرفت. بیشترین امتیاز پذیرش کلی در روزهای ارزیابی حسی متعلق به P-۰.۳ بود. نتایج نشان داد، افزودن پکتین می­تواند ویژگی­های کیفی کشک را به طور مطلوبی تحت تاثیر قرار دهد.

کلیدواژه ها

Color, Liquid Kashk, Pectin, Sensory attributes, Syneresis, Texture.‎, آب اندازی, بافت, پکتین, رنگ, کشک مایع, ویژگی های حسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.