تاثیر برنامه والد-کودک فرانک بر ارتقاء مهارت های زبان و گفتارکودکان کم شنوای زیر ۳ سال

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرآیندهای تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: EBRCCONF03_1592
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه عزیززاده پریخانی

فوق لیسانس روانشناسی کودکان از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران

معصومه شاکری مغانجوقی

فوق لیسانس زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی گرمسار

گیتا موللی

استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران

چکیده

زمینه و هدف: شنوایی مهمترین پایه و اساس اکتساب زبان است. کم شنوایی می تواند مهارت های زبان و گفتاری کودکان کم شنوا را بسیار متاثرکند. برنامه والد – کودک فرانک یک برنامه گروهی با تاکید بر شعر،لالایی و قصه است که بر پایه نظریات دلبستگی و اصول زبانشناسی کودک تدوین شده است و به عنوان یک برنامه مداخله زودهنگام بکار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه والد- کودک فرانک بر ارتقاء وضعیت زبان و گفتار کودکان کم شنوا طراحی و اجرا شد.روش بررسی: مطالعه نیمه تجربی حاضر با چینش پیش آزمون-پس آزمون در دو گروه مداخله و کنترل طراحی و اجرا شد. شرکت کنندگان در این پژوهش شامل ۲۲ نفر از مادران دارای کودک کم شنوای زیر سه سال مراجعه کننده به مرکز توانبخشی کرج در سال ۱۳۹۸ – ۱۳۹۷ بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه سنجش مهارت های رشدی نیوشا استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کووارانس یکراهه در نرم افزار SPSS و با سطح خطای نوع اول ۰۵/۰ تحلیل شد.یافته ها: با توجه به نتایج تحلیل کوواریانس یکراهه، مداخله صورت گرفته موجب بهبود مهارت رشدی (زبان و گفتار) گروه مداخله در مقایسه به گروه کنترل شد (۷۸۶/۰=Eta۲،۰۰۰۱/۰> p ؛ ۸۷/۶۹=F). با توجه به ضریب مجذور اتا مشخص شد که مداخله صورت گرفته موجب ایجاد تفاوت ۷۹ درصدی بین دو گروه مداخله و کنترل شده است. نتیجه گیری: مطابق یافته های این پژوهش، برنامه والد – کودک فرانک بر زبان و گفتار کودکان کم شنوا تاثیر مثبتی داشت. بنابراین می توان برنامه فرانک را به عنوان روش مناسب در برنامه های مداخله زودهنگام در کودکان کم شنوا بکار برد.

کلیدواژه ها

کم شنوایی، مهارت های زبانی ، برنامه فرانک، مداخله زودهنگام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.