تحلیل ریزنحوبنیان حروف اضافه فضایی در زبان تاتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زبان فارسی و گویش های ایرانی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ZABG-7-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره سادات ناصری

استادیار زبان شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به شیوه تحلیلی-توصیفی به بررسی حروف­اضافه فضایی در زبان تاتی براساس رویکرد ریزنحو می­پردازد. در این رویکرد، گره­های پایانی در ساخت­های نحوی کوچک­تر و ریزتر از یک تکواژ هستند و به عبارتی، چندین پایانه می­تواند با یک تکواژ در نمودار درختی نمایانده شود. تاتی زبانی پس­اضافه­ای است. حروف­­اضافه فضایی  به دو دسته تقسیم می­شود، حروف اضافه واژگانی با گروه جزءمحوری نمایانده می­شود و حروف­اضافه نقشی در دو هسته مکان و مسیر قرار می­گیرد. براساس رویکرد ریزنحو، تجزیه گروه حرف اضافه­ای به صورت] گذر]مبدا] مقصد] مکان]جزءمحوری]گروه­حالت]گروه­حرف­تعریف[[[[[[[[ انجام می­گیرد. در این زبان مسیرنمای مقصد در اکثر موارد نمود آوایی ندارد. برهمین­اساس، فعل حرکتی مولفه ]+جهتی[ را به هسته مقصد اعطا می­کند و تکواژی که هسته فعل را واژگانی می­کند درواقع هسته مقصد را نیز واژگانی می­کند. مکان­نما، مسیرنمای مبدا و گذر با پس­اضافه -a (da) صورت­بندی می­شود. یکی از اصول ریزنحو، اصل فرامجموعه است که بیان­کننده وجود همتابینی در تکواژهاست. الگوی همتابینی در این زبان به صورت «مقصد≠ مکان­= مبدا= گذر» و از جمله الگوهایی است که در میان زبان­های دنیا نادر است.

کلیدواژه ها

حروف اضافه فضایی, زبان تاتی, ریزنحو, همتابینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.