کنکاشی در چیستی و چگونگی فرایندهای ساخت واژی در سیاق عامیانه (نو)جوانان ایرانی: موردپژوهی واژگان استفاده شده کاربران رسانه طرفداری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله زبان فارسی و گویش های ایرانی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ZABG-8-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا راستی

دانشیار زبان شناسی کاربردی، بخش آموزش زبان انگلیسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه سلمان فارسی کازرون، کازرون، ایران

چکیده

مطالعه سیاق عامیانه زبان، به دلیل ماهیت سیال، کوته­ زیست، و از حیث اجتماعی اثرپذیر آن، می­تواند اطلاعات ذی­قیمتی در اختیار زبان شناسان بگذارد. به­رغم اهمیت موضوع، به مطالعه این سیاق در فارسی چندان اقبال نشده است. پژوهش حاضر، با رویکردی زبان­شناسانه و با استخراج واژگان عامیانه استفاده­ شده (نو)جوانان، کوشیده تا نشان دهد چه فرایندهای ساخت­واژی غالبی در شکل­ گیری یا تثبیت نقش عضویت درون­ گروهی آنها دخیل بوده است. بدین منظور، ابتدا ۱۱۹ واژه غیررسمی از قسمت نظرات کاربران رسانه ورزشی برخط طرفداری طی بازه یک ساله (۱۴۰۱-۱۴۰۰) استخراج گردید و جهت تعیین عامیانه بودن آنها، در قالب یک مقیاس ممتد غیررسمی-رسمی در  اختیار نمونه­ ای مشتمل بر ۳۸۵ نفر از گویشوران بومی پسر و دختر در بازه سنی ۲۹-۱۵ قرار گرفت. سپس براساس قضاوت مبتنی­ بر شم گویشوران بومی، ۶۳ واژه به عنوان نمود سیاق، کوته­ فهرست و بررسی ساخت واژی شد. یافته­ ها موید آن است تاآنجاکه به داده­های جستار کنونی مربوط می­ شود، از نظر ماهوی، سیاق عامیانه عرصه اجتماعی مزبور در قالب راهبردهای حسن­ تعبیر/سوء­تعبیر خفیف، عموما ماهیتی دیگر­ستیزانه دارد. هم­چنین، از حیث چگونگی ساخت، لغات با طیفی از فرایندها نظیر وام­ گیری­، قیاس، و فرایندهای فروکاستنی هم­چون سرواژه­ سازی و پسین­ سازی ساخته می­شوند.

کلیدواژه ها

سیاق عامیانه, (نو)جوانان ایرانی, فرایندهای ساخت­ واژی, مقیاس ممتد, رسانه برخط طرفداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.