تغییرات تکاملی در سنگریزه شنوایی دو گونه کپورماهی دندان دار بدون فلس ایران و ترکیه: Aphaniops furcatus vs. Aphanius asquamatus

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی یافته های نوین زیست شناسی
  • کد COI اختصاصی: BIOC03_222
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاد تیموری

بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

در این پژوهش، ریخت شناسی سنگریزه شنوایی کپورماهی دندان دار بدون فلس ایران ( Aphaniops (furcatus و ترکیه (Aphanius asquamatus) مورد مقایسه قرار گرفت. استخراج سنگریزه شنوایی به روش استاندارد انجام و پس از خشک شدن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عکس برداری و ریخت شناسی آنها توصیف گردید. این دو گونه کپورماهی دندان دار از لحاظ نداشتن فلس شبیه هستند ولی متعلق به دو تبار فیلوژنتیکی مستقل هستند. بر اساس مشاهدات ریخت شناسی، سنگریزه شنوایی در کپورماهی بدون فلس ایران دارای شیار سولکوس -sشکل است. این ویژگی مربوط به کپورماهیان دندان داری است که در منابع آبی شور و یا لب شور ساحلی و یا زیستگاه های نزدیک به آن زنندگی می کنند. در صورتیکه، سنگریزه شنوایی در کپورماهی دندان دار بدون فلس ترکیه دارای شیار سولکوس مستقیم و بدون خمیدگی است. این ویژگی مربوط به کپورماهیان دندان دار آب شیرین و یا آبهای داخلی است. این یافته با مطالعات فیلوژنتیکی تطابق کامل دارد. بنابراین، نتیجه گیری می شود که اگرچه دو گونه ی مطالعه شده تنها گونه های شناخته شده در این خانواده می باشند که از مسیر پدیده های کاهندگی تکامل یافته اند، و دارای شکل ظاهری تقریبا مشابهی هستند، با این حال ریخت شناسی سنگریزه شنوایی آنها با یکدیگر تفاوت های قابل توجهی دارند. این یافته تایید میکند که پدیده های کاهندگی در ماهیان میتواند بطور مستقل باعث واگرایی جمعیت ها شده و به تکامل گونه های جدید منجر گردد.

کلیدواژه ها

کپورماهان دندان دار، ریخت شناسی، اتولیت، فیلوژنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.