ارزیابی اثرمحلول پاشی متانول برعملکرد و اجزای عملکرد نخود Cicer arietinum L

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT11_0084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن سوقانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت

فرزاد پاک نژاد

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

ایمان نادعلی

دانشجوی کارشناسی ارشد

فرامرز الهی پناه

کارشناسی زراعت

چکیده

به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی متانول بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اسفندماه 1387 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلول های صفر (تیمار شاهد بدون مصرف متانول)، 5، 10، 15، 20 و 25 درصد حجمی متانول که به هر کدام از محلول ها 2 گرم در لیتر گلیسین اضافه شد و فاکتور دیگر ارقام بودند که شامل دو رقم آزاد و ILC482 بود. محلول پاشی 3 بار طی فصل رشد، با فواصل 7 روزه و پس از آغاز گلدهی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف محلول پاشی در صفات عملکرد دانه، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک و ارتفاع بوته دارای اختلاف معنی دار هستند. در بین ارقام هم اختلاف معنی دار در کلیه صفات مورد بررسی به جز صفات ارتفاع بوته و شاخص برداشت وجود داشت. اثرات متقابل نیز در صفات عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در سطح 1 درصد و برای صفت وزن صد دانه در سطح 5 درصد معنی دار بود. براساس نتایج، رقم آزاد در سطح 10 درصد حجمی متانول با 6/2482 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد دانه را حاصل نمود که نسبت به تیمار شاهد 126 درصد افزایش عملکرد داشت و رقم ILC482 در سطح 20 درصد حجمی متانول با عملکرد 5/2425 کیلوگرم در هکتار و بهبود 50 درصد عملکرد نسبت به شاهد در رده بعدی قرار گرفت. تیمارهای فوق از نظر عملکرد بیولوژیک روند مشابهی داشتند. حداکثر وزن صد دانه به ترتیب به میزان 98/36 گرم در سطح 10 درصد حجمی متانول برای رقم ILC 482 و 03/35 گرم در سطح 5 درصد حجمی برای رقم آزاد مشاهده گردید که به ترتیب 40 و 30 درصد نسبت به شاهد دو رقم افزایش داشتند

کلیدواژه ها

نخود، محلول پاشی متانول، ارقام، عملکرد دانه، اجزای عملکرد دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.