ارزیابی و بررسی ساختار و عملکرد زیست توده گیاهی بیوچار بر گیاهان زراعی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی علوم کشاورزی، گیاهان دارویی و طب سنتی
  • کد COI اختصاصی: CONFMT06_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نعمتی باروق

دانشجوی کارشناسی پیوسته مهندسی تولیدوژنتیک گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی – واحداسلامشهر

حسین زاهدی

عضو هیئت علمی گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی – واحد اسلامشهر

چکیده

فعالیت های انسانی در زمینه های مختلف کشاورزی و صنعتی موجب افزایش روز افزون ضایعات می گردد. به طور مثال سالانه میلیونها تن شاخ و برگ هرس شده درختان در سطح کشور تولید می شود. وجود این پسماندها، پیامدهای ناگوار کوتاه و درازمدتی را برای کشاورزی و محیط زیست ایجاد کرده است . بنابراین استفاده مناسب و کاربردی از این ضایعات موجب کاهش فشار بر محیط زیست خواهد شد و می تواند ماده آلی موردنیاز برای بیشتر خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک که کمتر از یک درصد ماده آلی دارند را فراهم کرده و در بهبود حاصلخیزی خاکها نیز سهیم باشند. یکی از راهکارهای فائق آمدن بر این مسائل ، تبدیل پسماندهای آلی به بیوچار است . بیوچار یک اصلاح کننده خاک آلی بسیار پایدار، متخلخل ، غنی از کربن و ریزدانه است . در واقع بیوچار، زغال تهیه شده از زیست توده گیاهی و ضایعات که از گرمادهی بقایای گیاهی و ضایعات در محیط حاوی اکسیژن محدود یا بدون اکسیژن به دست می آید. در فرآیند تهیه زغال، دیاکسیدکربن در اتمسفر آزاد نمی شود و از این رو سرشار از کربن است . بیوچار به جای مواد خام کربنی در بیوراکتور حذف نیترات، بدلیل دارا بودن مقادیر بالاتر کربن ، می تواند باعث حذف کارآمدتر نیترات از زهکش های زیر زمینی گردد. بیوچار پایداری بالایی داشته و به منظور مدیریت ضایعات، کاهش تغییرات اقلیمی ، تولید انرژی و بهبود خصوصیات خاک تولید می شود. خصوصیات منحصر به فرد بیوچار آن را به عنوان گزینه مناسبی برای مصرف در خاک مطرح ساخته است . بیوچار با تامین بخشی از عناصر مورد نیاز گیاه موجب افزایش عملکرد گیاه می گردد. مصرف بیوچار در اغلب موارد باعث بهبود خصوصیات خاک شده است ، هرچند در مواردی نیز آثار منفی آن مشاهده گردیده است .

کلیدواژه ها

ارزیابی عملکرد، بررسی ساختار، بیوچار، خصوصیات خاک، عملکرد گیاه، دما.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.