بررسی تاثیر رویکرد فراگیر در طراحی مکان سوم بر نحوه استفاده مردم از آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی افق های نوین در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: DCONF07_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی هدایت نژاد

کارشناسی ارشد ، دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، تبریز ، ایران

مینو قره بیگلو

دکتری معماری ، استاد دانشگاه هنر اسلامی تبریز ، تبریز ، ایران

چکیده

بیان مسئله : از اصلی ترین اهداف جامعه بشری امروز تامین نیازهای اجتماعی انسان در فضای شهری است ، ساخت و طراحیمکان هایی که مردم بتوانند بعد از یک روز پرتنش در آن احساس آرامش ، اعتماد ، منزلت و تعلق کرده و کمی از استرس ها رهایییابند امری ضروری است ، همچنین طراحی فضا به طوری که همه اقشار جامعه با هر جنس و سن و قشر و توان جسمی بتوانند ازآن استفاده کنند اهمیت این موضوع را چند برابر کرده است ، همانطور که در اندیشه های اسلامی نیز عدالت بسیار سفارش شده وتوجه به تعداد قابل توجه معلولین جسمی حرکتی و همچنین روند رو به پیری جمعیت در جامعه کنونی بهترین پاسخ به این نیاز –طراحی مکان سوم هایی با مشخصات فراگیر در مراکز شهرها همراه با امکانات رفاهی متنوع و به روز می باشد.فرضیه و پرسش های پژوهش : به نظر می رسد همبستگی مثبت بین فراگیری محیط و رضایت و حضور پذیری عموم شهروندان درمکان سوم استوار است. طراحی فراگیر خصوصیات ، ویژگی ها و اصولی دارد که آن را از طراحی معمولی متمایز می کند. با طراحیمناسب و بهینه ، می توان فضاهای شهری را برای همه اقشار قابل دسترسی کرد و آن فضاها امکان انطباق با نیاز های افراد با هرنوع ناتوانی حرکتی ، هر سن و یا هر وضعیت جسمی را می یابد. همچنین به نظر می رسد مکان سوم فراگیر با طراحی مناسب وسازگار با افراد ناتوان به نیاز های آنان پاسخ می دهد و با افزایش استقلال فیزیکی آنها از نیازمندی ایشان به کمک دیگران میکاهد. حال این سوال کلیدی مطرح است که چگونه می توان ویژگی های فراگیر را در طراحی یک مکان سوم به منصه ی ظهوررساند و همچنین ایجاد فضاهای عمومی با استفاده از ویژگی های فراگیر تا چه میزان میتواند برکیفیت فضاهای مورد نیاز معلولینتاثیر مثبت بگذارد.هدف : با توجه به اینکه هر مکانی می تواند به طور موقت یا دائمی به واسطه طراحی و ویژگی های مکان، تبدیل به یک مکان سومشود، چند مشخصه اصلی برای مکان های سوم فراگیر وجود دارد که منجر به تعامل فعال اجتماعی همه افراد جامعه را در این مکانها می شود ؛ این شاخصه ها می توانند شناسایی شده و در جهت اجرا، برنامه ریزی گردند . بنابراین این مقاله با هدف شناسایی معیار هایی برای طراحی یک مکان سوم با رویکرد فراگیر و ویژگی های آن است که قابلیت اعمال در معماری فضاهای شهری را داشتهباشد و امکان مشارکت حداکثری و حضور افراد را فراهم سازد می باشد.روش تحقیق : روش تحقیق در این پژوهش ، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی تحلیلی می باشد. با توجه به موضوع وهدف پژوهش حاضر از روش تجزیه و تحلیل کیفی استفاده شده است. به منظور رسیدن به اهداف پژوهش ، ابتدا از طریق مطالعاتنظری و جمع آوری داده های کتابخانه ای به شناخت ویژگی ها و محدودیت های حرکتی طیف های مختلف جامعه و نیز بررسیاصول کالبدی و غیر کالبدی مفهوم طراحی فراگیر پرداخته شده است و مفاهیم اصلی مورد بررسی قرار گرفته ، سپس از طریق ایجادارتباط بین مفاهیم مطرح شده چهارچوبی مفهومی جهت خلق مکان های سوم فراگیر در راستای بهبود عملکرد اجتماعی عرصهعمومی ارائه شده است .نتیجه گیری : ارزیابی پژوهش حاکی از آن است مکان سوم فراگیری موفق خواهد بود که علاوه بر دارا بودن هویت و معنا و نزدیکیبه مرکز شهر در میان اقشار جنسی و سنی مختلف و با هرتوان جسمی و برانگیختن حس تعلق به مکان توانمند عمل کند و همچنیندر بستر متناسب با فرهنگ و نیاز جامعه با ایجاد سرزندگی ، شرایط سالم و سازگار با نیاز و رفتار استفاده کننده طراحی شود.

کلیدواژه ها

فراگیر ، مکان سوم ، معلولین ، فضاهای شهری ، اجتماع پذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.