ابتنای مدینه فاضله فارابی بر اصالت «انسان متصل به وحی»

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه حکمت اسلامی، دوره: 4، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_FHI-4-11_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم مقدم

دانشجوی دکتری فلسفه و کلام، دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام، قم

محمدرضا محمدی اشیانی

کارشناسی اشد فلسفه و کلام، دانشگاه قم

چکیده

فارابی یکی از تاثیرگذارترین فیلسوفان اسلامی است که همت خود را نه تنها در طرحریزی یک مابعد الطبیعه منسجم صرف کرده، بلکه آن را مقدمه ای برای ساخت جامعه ­ای الهی و عقلانی بر پایه­ انسان متصل به خدا (انسان حقیقی و بالذات) قرار داده است. انسان در مدینه فاضله­ فارابی اصل است و تمام ساختارهای مدینه بر پایه­ معرفت عقلانی وحیانی به ساحت­های وجودی او شکل گرفته است. این اصالت انسان در اندیشه فارابی به هیچ وجه به معنای اصالت انسان مستقل از مبدا نیست تا او را به مثابه موجودی منقطع از مبادی خود فرض کند (انسان مجازی و بالعرض) و جامعه را نیز بر همین اساس بنا سازد. اصل بودن انسان در اندیشه این فیلسوف بر فصل ناطقیت انسان تاکید دارد. ازاینرو، مدینه­ فاضله­ وی، هم در بعد اخلاق، قانون، فرهنگ، معرفت و هنر، و هم در تعریف مفاهیم کمال و سعادت، کاملا بر اساس دو الگوی عقل و وحی شکل گرفته است تا انسان را از گذر زندگی روزمره در مدینه به سعادت موردنظر فیلسوف و نبی سوق دهد

کلیدواژه ها

فارابی, جامعه الهی عقلانی, انسان بالذات و بالعرض, جامعه بالذات و بالعرض, مدینه فاضله, سعادت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.