زمین شیمی، سنگ شناسی و جایگاه تکتونوماگمایی گدازه های آتشفشانی ائوسن در جنوب مامونیه،کمان ماگمایی ارومیه-دختر، استان مرکزی، ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-15-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد گودرزی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه لرستان، ایران

حسن زمانیان

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

اورس کلوتزلی

دپارتمان تحقیقات لیتوسفر، دانشکده علوم زمین، جغرافیا و نجوم، دانشگاه وین، اتریش

چکیده

منطقه مطالعاتی در جنوب مامونیه، استان مرکزی و در بخش میانی پهنه ماگمایی ارومیه دختر واقع شده است. واحدهای سنگی آتشفشانی منطقه، شامل رخنمونهای متنوعی از ریولیت، داسیت، تراکی داسیت، تراکیت، آندزیت، تراکی آندزیت، بازالت تراکی آندزیت و تراکی بازالت با بافت عمده پورفیری هستند که در زمره سری ماگمایی کالک آلکالن قرار می گیرند. نمودارهای عنکبوتی نرمال شده با گوشته اولیه و کندریت گویای غنی شدگی در عناصر LILE ، تهی شدگی از عناصر HFSE و غنی شدگی عناصرLREE نسبت به HREE است که یکی از ویژگی های سنگهای کالک آلکالن مناطق فرورانش حاشیه قاره است و می تواند دلیلی بر منشا گرفتن ماگمای بوجود آورنده سنگ ها از یک گوشته سست کره ای متاسوماتیسم شده در بالای پهنه فرورانش باشد. بررسی تغییرات عناصر کمیاب نشان دهنده بروز آلایش با مواد پوسته ای و اختلاط حین صعود ماگمای والد و نقش سیال های آزاد شده از صفحه فرورونده در ترکیب ماگمای مادر در تکامل تکتونوماگمایی منطقه است. بنظر می رسد منشا ماگما از یک گوشته متاسوماتیزه با درجه ذوب بخشی ۲۰ تا ۴۵درصد گارنت-اسپینل لرزولیت تا اسپینل لرزولیت بوده است. نمودارهای شناسایی پهنه زمین ساختی نشان دهنده وابستگی سنگهای منطقه به محیط کمان آتشفشانی و پهنه فرورانشی است که با مدلهای تکتونوماگمایی ارائه شده برای پهنه ماگمایی ارومیه دختر و منطقه ساوه مطابقت دارد.

کلیدواژه ها

ارومیه-دختر, زمین شیمی, فرورانش, آتشفشانی, ائوسن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.