شناسایی و تبیین عوامل موثر بر دوسوتوانی سازمانی در راستای توسعه کسب و کارهای فناورانه جهاد دانشگاهی با رویکرد کیفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه فرآیند مدیریت و توسعه، دوره: 36، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDP-36-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی غفاری

South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی

Department of Technology Management, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

هدف: هدف این پژوهش، تدوین چارچوبی برای شناسایی و تبیین عوامل موثر بر دوسوتوانی سازمانی در سازمان‎های علمی و فناورانه گردشگری جهاد دانشگاهی است. طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد: پژوهش حاضر به صورت کیفی و راهبرد آن مبتنی بر نظریه‎پردازی داده‎بنیاد است. خبرگان فناوری جهاد دانشگاهی کشور شامل مدیران، اعضای هیئت علمی و کارشناسانی که در زمینه کسب‎وکارهای فناورانه حوزه گردشگری دارای تجربه و تخصص هستند، جزو جامعه آماری پژوهش هستند. برای گردآوری داده‎های مورد نیاز نیز از روش نیمه ساختار یافته مبتنی بر نرم‎افزار Atlas ti استفاده شده است . یافته ­ها: پس از تحلیل متن مصاحبه ها، ابعاد دوسوتوانی سازمانی شامل توانایی سازمان برای دنبال کردن بهره برداری و اکتشاف مناطق گردشگری و بهره‎برداری از فناوری برای نوآوری و استفاده از آن در زیرمجموعه‎ها به عنوان مقوله محوری به‎دست آمد و متغیرهای علی ، میانجی و تعدیل کننده شناسایی و در چارچوب نهایی تدوین شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیریت و رهبری چندوجهی، منابع انسانی مختلف‎الوجه، و تنوع ساختاری از عوامل موثر بر استقرار دوسوتوانی سازمانی در سازمان‎های فناورانه گردشگری جهاد دانشگاهی هستند. در ضمن ، استقرار دوسوتوانی سازمانی در سازمان‎های علمی و فناورانه گردشگری جهاد دانشگاهی موجب پیامدهای مثبتی مانند ارزش‎آفرینی، تکمیل زنجیره فناوری، توسعه سازمانی و کاهش تناقض‎های سازمانی است . ارزش/ اصالت پژوهش: شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در این حوزه می تواند راه گشای سازمان های فعال در صنعت گردشگری باشد. نتایج پژوهش حاضر می تواند مبنایی برای تدوین سیاست ها و برنامه ریزی های کلان در این حوزه باشد. ماهیت بینارشته ای این پژوهش و تلفیق دانش مدیریت و فناوری، سهم پژوهش حاضر به‎شمار می‎رود.

کلیدواژه ها

Organizational Ambidexterity, Business Development, Technological Businesses, Tourism, Qualitative Approach., دوسوتوانی سازمانی, توسعه کسب و کارها, کسب و کارهای فناورانه حوزه گردشگری, رویکرد کیفی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.