تاملی درباره امکان سنجی تبدیل کمیسیون اصل نودم قانون اساسی به دیوان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دین و قانون، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_QJRL-10-38_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید شیرزاد

استادیار حقوق عمومی دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با توجه به جایگاه مجلس شورای اسلامی و شان نظارتی آن، صلاحیت رسیدگی به شکایت از طرز کار قوای سه گانه از سوی مردم را پیش بینی کرد. در حال حاضر اعمال این اصل در ساختار مجلس شورای اسلامی در قالب تشکیل کمیسیون اصل نودم پیش بینی شده است. در دوره های مختلف مجلس شورای اسلامی برحسب ضرورت ها و مطالبات نمایندگان، ایده هایی مبتنی بر تبدیل این کمیسیون به دیوان مبتنی بر تبدیل صلاحیت نظارتی آن به صلاحیت قضائی از سوی نمایندگان مجلس پیگیری شد. بررسی ادله موافقان و مخالفان ایده مذکور براساس تحلیل اصل نودم قانون اساسی و نیز ماهیت صلاحیت این نهاد هدف پژوهش حاضر است. بررسی ها حکایت از آن دارد که درخصوص صلاحیت کمیسیون اصل نودم قانون اساسی با خلا قانونی مواجه نیستیم. راهکار ارتقای جایگاه و کارکرد کمیسیون اصل نودم، فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به مردم در باب ظرفیت های مردم سالارانه قانون اساسی ازجمله کمیسیون مذکور می باشد.

کلیدواژه ها

کمیسیون اصل نود, قانون اساسی, دیوان, مجلس شورای اسلامی, قوه قضائیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.