شناسایی دانهال های خورشی و تخم زا در برخی گونه های مرکبات با استفاده از تکنیک SSR

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون باغبانی ایران، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSHS-25-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدطاهر حلاجیان

Atomic Energy

کتایون دباغ

Payame Noor University

مجتبی کردرستمی

Atomic Energy

علی اکبر قاسمی سلوکلوئی

Atomic Energy

چکیده

بیشتر گونه های جنس Citrus و برخی جنس های نزدیک در این تیره رویان خورشی تولید می کنند. وجود چنین رویان هایی در کنار رویان های حاصل از لقاح، منجر به پدیده چند رویانی می شود که طی آن همزمان دو یا چند رویان در یک بذر توسعه می یابند. در این مطالعه، جهت تمایز دانهال های حاصل از لقاح از دانهال های خورشی، از گیاهان مادری و دانهال های حاصله از بذرهای یازده نمونه مرکبات، نمونه های برگی تهیه گردید. پس از استخراج DNA از نمونه ها، PCR با ۸ جفت آغازگر ریزماهواره ای انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد که هشت جفت آغازگر برای صفت خورشی یا زایگوتی (تخم زا) بودن دانهال ها در نه رقم، چندشکلی نشان دادند. تعداد کل آلل ها در جمعیت ۴۶ آلل و دامنه تعداد آلل بین ۳-۱۱ با میانگین ۷۵/۵ بود.  تعداد ۳۵ آلل برای صفت خورشی یا تخم زا بودن چند شکل بودند. از بین آغازگرهای چندشکل، آغازگر TAA۴۱ بیشترین تعداد آلل (۱۱) و آغازگرهای TAA۲۷ و TAA۱ کمترین تعداد آلل (۳) را در نمونه های مورد مطالعه تولید کردند. از آغازگرهای چندشکل این پژوهش بویژه TAA۴۵ و TAA۳۳ می توان برای شناسایی دانهال های خورشی و تخم زای کلیه نژادگان ها و دورگه های ارقام مرکبات در برنامه های به نژادی مختلف بهره برد.

کلیدواژه ها

Citrus, Zygotic and nucellar seedlings, PCR, Microsatellite markers, Primer, مرکبات, دانهال های خورشی و تخم زا , PCR, نشانگرهای ریزماهواره, آغازگر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.