مقایسه تغییرپذیری هماهنگی و عملکرد عضلانی اندام تحتانی در ورزشکاران با و بدون سندروم درد کشککی-رانی حین دویدن

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-13-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی خوش باطن

دانشجوی دکتری بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم ورزشی و تربیت بدنی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

نادر فرهپور

استاد گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم ورزشی و تربیت بدنی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

هدف: سندروم درد کشککی-رانی (Patellofemoral Pain Syndrome: PFPS) یک آسیب شایع در دوندگان و افراد فعال محسوب می شود. هدف از این تحقیق بررسی تفاوت در تغییرپذیری هماهنگی و عملکرد عضلانی اندام تحتانی در ورزشکاران مبتلا به PFPS و ورزشکاران سالم حین دویدن بود. روش بررسی: در این تحقیق ۱۸ ورزشکار مرد دچار PFPS و ۱۸ ورزشکار مرد سالم شرکت کردند. رکوردگیری با کمک ۶ حسگر واحد اندازه گیری لختی ( Inertial Measurement Unit: IMU) که بر روی ران ، ساق و پای دو طرف و همچنین الکترودهای سطحی که بر روی عضلات پهن داخلی، پهن خارجی و سرینی میانی قرار گرفته بودند انجام شد. تغییرپذیری هماهنگی و فعالیت الکتریکی اندام تحتانی هر شرکت کننده حین دویدن با سرعت خودانتخابی به مدت ۲۱ دقیقه روی تردمیل در ابتدای تست حین فاز استقرار و نوسان و در انتهای تست فقط حین فاز استقرار مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون t مستقل استفاده شد (۰/۰۵≥p). یافته ها: تغییرپذیری هماهنگی ساجیتال ران-ساجیتال ساق ، ساجیتال ران-عرضی ساق، عرضی ران-عرضی ساق، فرونتال ران-عرضی ساق، ساجیتال ساق-عرضی پا و عرضی ساق- ساجیتال پا در گروه PFPS نسبت به گروه سالم حین فاز استقرار (۰/۰۵≥p) و ساجیتال ساق-عرضی پا حین فاز نوسان (۰/۰۰۱=p) کمتر بود. زمان فعالیت عضلات پهن داخلی و سرینی میانی گروه PFPS نشان داد این عضلات نسبت به گروه سالم دیرتر فعال شدند (p=۰/۰۰۵ و p=۰/۰۰۲) و برای مدت طولانی تری (p=۰/۰۰۷ و  p=۰/۰۰۱) با فعالیت کمتر فعال باقی ماندند (۰/۰۰۱=p). نتیجه گیری: با توجه به پژوهش دریافتیم که ضعف عملکرد عضلات پهن داخلی و سرینی میانی  می تواند یکی از دلایل کاهش تغییرپذیری هماهنگی در اندام تحتانی باشد.

کلیدواژه ها

سندروم درد کشککی-رانی, تغییرپذیری هماهنگی, عملکرد عضلانی, دویدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.