بررسی رابطه کارکردهای اجرایی و قضاوت اخلاقی با میانجی گری نظریه ذهن کودکان ۹ تا ۱۱ ساله شهر ایلام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه شناخت اجتماعی، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_SCPN-12-23_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه مرادی

استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

کامران یزدانبخش

دانشیار گروه روانشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

زهرا مهدیان

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

هدف: کارکردهای اجرایی نقش مهمی در توسعه نظریه ذهن دارند. نظریه ذهن نیز در توانایی کودکان برای درک و تفسیر رفتار دیگران نقش اساسی دارد. همچنین رابطه مثبتی بین کارکردهای اجرایی و نظریه ذهن با قضاوت اخلاقی وجود دارد. ازین رو در پژوهش حاضر، هدف بررسی رابطه بین کارکردهای اجرایی و قضاوت اخلاقی با توجه به نقش میانجی نظریه ذهن است.روش: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کودکان ۹ تا ۱۱ ساله شهر ایلام است که ۳۷۰ نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. از سه پرسشنامه قضاوت اخلاقی Sinha and Verma (۱۹۷۱)، نظریه ذهن Ghamrani و همکاران (۲۰۰۶) و کارکردهای اجرایی Barkley (۲۰۱۲) برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. داده ها به روش های همبستگی اسپیرمن و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهایSPSS نسخه ۲۴ وsmart PLS نسخه ۳ تحلیل شدند. یافته ها: بین کارکردهای اجرایی و قضاوت اخلاقی (۲۴۶/۰=β و ۰۵/۰> P)، کارکردهای اجرایی و نظریه ذهن (۵۴۵/۰=β و ۰۵/۰> P)، نظریه ذهن و قضاوت اخلاقی (۴۹۴/۰=β و ۰۵/۰> P) رابطه وجود دارد. همچنین نقش میانجی نظریه ذهن در رابطه بین کارکردهای اجرایی و قضاوت اخلاقی (۲۶۹/۰=β و ۰۵/۰> P) تایید شد.نتیجه گیری: کارکرد اجرایی، ظرفیت شناختی زیربنایی است که شناخت سطح بالاتر مانند استدلال و تصمیم گیری در موقعیت های اخلاقی را ممکن می سازد و تسهیل می کند. همچنین کارکرد اجرایی بر ارتقای سطح نظریه ذهن نیز اثر دارد. بنابراین جهت بهبود قضاوت اخلاقی برنامه های مداخله ای که رشد کارکردهای اجرایی را هدف قرار دهند، باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند؛ زیرا می توان از طریق بهبود کارکردهای اجرایی، بستر مناسبی برای ارتقای سطح نظریه ذهن فراهم آورد و ارتقای نظریه ذهن بر پیشرفت قضاوت های اخلاقی تاثیر خواهد گذاشت.

کلیدواژه ها

قضاوت اخلاقی, نظریه ذهن, کارکردهای اجرایی, دانش آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.