علایم روانشناختی و عاطفی در انواع جهت گیری های سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار تهران؛ مطالعه ای بر اساس تئوری پومپین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات رفتار مصرف کننده، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCBS-10-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف حسینی

دانشجوی دکتری مدیریت مالی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

بابک جمشیدی نوید

گروه مدیریت مالی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.

فرشید خیراللهی

گروه حسابداری دانشگاه رازی

مراد رسولی آزاد

گروه روانشناسی دانشگاه مونترئال

چکیده

تئوری پومپین یکی از رویکردهای جدید رفتار مالی است که افراد سرمایه گذار در بازارهای مالی را به چهار دسته یا جهت گیری محافظه کار، ثروت اندوز، پیرو و مستقل تقسیم می کند. هدف این مطالعه بررسی سلامت روان افراد فعال در بورس اوراق بهادار تهران در شهر سنندج بر اساس جهت گیری های این تئوری است. روش مطالعه علی مقایسه ای و تعداد ۴۳۰ نفر افراد فعال در بورس انتخاب شدند. این نمونه با استفاده از پرسشنامه ی انواع جهت گیری های رفتاری سرمایه گذاری پومپین، به چهار نوع جهت گیری تقسیم شدند و با ۱۶۳ نفر گروه غیر فعال در بورس، از نظر علایم روانشناختی افسردگی، اضطراب، و استرس و در عواطف مثبت و منفی مقایسه شدند. نتایج حاکی از آن است که افراد ثروت اندوز، پیرو و محافظه کار افسردگی، اضطراب، و استرس بیشتری به نسبت افراد غیرفعال در بورس و افراد مستقل تجربه می کنند. گروه کنترل عاطفه مثبت بیشتری به نسبت هر چهار گروه فعال در بورس دارند و عاطفه منفی افراد مستقل کمتر از سایر گروهها بود. نشانه های روانشناختی و عواطف منفی بالای افراد بورسی می تواند تاثیر زیادی در تصمیم گیری های مالی داشته باشد و می تواند در ریزش بازارهای مالی تعیین کننده باشد. این تاثیر میتواند دو سویه نیز باشد که ریزش بازار های مالی میتواند اثرات روانشناختی مخربی بر سرمایه گذاران محافظه کار، ثروت اندوز، و پیرو داشته باشد و رضایت از زندگی آنها را پایین بیاورد.

کلیدواژه ها

جهت گیری سرمایه گذاری, تئوری پومپین, نشانه های روانشناختی, بورس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.