ساخت خطوط رسانای نقره به روش پوشش دهی پاششی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 14، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-14-53_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا قهرمانی

دانشکده مهندسی و علم مواد، دانشگاه صنعتی شیراز، شیراز، ایران

علی مشرقی

دانشکده مهندسی و علم مواد، دانشگاه صنعتی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

چکیده مقدمه: خطوط رسانای نقره کاربرد وسیعی در الکترونیک و اپتوالکترونیک دارند. روش های مختلفی برای لایه نشانی خطوط رسانای نقره گزارش شده است. در این مقاله، به لایه نشانی خطوط رسانای نقره به روش پاشیدن جوهر نقره پرداخته شده است. ابتدا جوهر نقره به روش لویس-واکر سنتز و سپس به منظور حصول قابلیت پاشش، با اتانول رقیق گردید. از آنجایی که در حین پاشش دمای زیر لایه بالاست، هر دو مرحله لایه نشانی و آنیل یکجا انجام شد. روش: برای سنتز جوهر نقره از استات نقره به عنوان منبع نقره، از هیدروکسید آمونیوم به عنوان عامل پایدار کننده و از فرمیک اسید به عنوان عامل کاهنده استفاده شد. در آخر جوهر حاصل با اتانول رقیق شد، که قابلیت پاشش بر روی زیرلایه را داشته باشد. پاشیدن جوهر بر روی زیرلایه با استفاده از قلم رنگ پاش و دمش گاز نیتروژن انجام شد. در حین پاشش زیر لایه در دمای بالا بود که همزمان فرآیند آنیل هم انجام شود. یافته­ ها: پارامتر های مختلف فرآیند مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نسبت بهینه جوهر به اتانول برابر با ۱ به ۱۰ تعیین گردید. مشاهده شد که ۶۰ بار سیکل ۳ ثانیه پاشش و ۵ ثانیه توقف، لایه نقره با ضخامت ۳ μm  حاصل می کند. با بررسی تاثیر دمای زیرلایه در حین پاشش، دمای بهینه۱۸۰ ˚C بدست آمد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که پوشش حاصل در دمای ۴۰ ˚C گسسته و جزیره ای است، پوشش حاصل در دمای ۲۸۰ ˚C گسسته و ورقه ورقه ای بوده، اما پوشش حاصل در دمای ۱۸۰ ˚C پیوسته می باشد. نتایج پراش پرتو ایکس نیز نشان داد که پوشش لایه نشانی شده در دمای ۴۰ ˚C حاوی مخلوطی از فازهای نقره و استات نقره است، اما پوشش اعمال شده در دماهای ۱۸۰ ˚C و ۲۸۰ ˚C تنها حاوی فاز نقره است. نتیجه­ گیری: نشان داده شد که با پاشیدن جوهر رقیق شده نقره بر روی زیر لایه می توان لایه نقره مناسب ایجاد کرد. در نهایت مقاومت ویژه لایه نقره اعمال شده تحت شرایط بهینه برابر باΩm   ۱.۴ × ۱۰-۷بدست آمد.

کلیدواژه ها

لایه رسانای نقره, پوشش دهی پاششی, مقاومت الکتریکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.