بررسی اصول فرهنگ نویسی و فرآیندهای واژه گزینی (مورد مطالعه کتاب "فرهنگ اصطلاحات ادبی عربی_فارسی")
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه علمی پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی، دوره: 27، شماره: 52
- کد COI اختصاصی: JR_JSAMT-27-52_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 200
نویسندگان
استادیار، گروه زبان ادبیات عرب، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
دانش آموخته کارشناسی ارشد، رشته مترجمی عربی، گروه زبان و ادبیات عرب، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
چکیده
پیشگامان هر رشته علمی همواره با پیدایش کلمات، اصطلاحات نوین، نخست؛ فرهنگ اصطلاحات آن علم را تدوین می کنند تا بتوانند راه تفهیم و تفاهم و گسترش آن علم را بگشایند. واژه گزینی و معادل سازی برای اصطلاحات در حوزه دانش های تخصصی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است. وفور واژگان، اصطلاحات و تعبیرات در ادبیات و تنوع حوزه های موضوعات و فنون ادبی که زیرمجموعه های بسیاری نیز دارند، معادل یابی این ترکیبات و اصطلاحات را به یکی از مشکلات و چالش های فرهنگ نویسی دوزبانه عربی به فارسی در زمینه اصطلاحات ادبی بدل کرده است. این جستار کوشیده با روش توصیفی تحلیلی ضمن تبیین فرایندهای صرفی در واژه گزینی و معادل یابی در تالیف دانشگاهی با عنوان «فرهنگ واژگان و اصطلاحات ادبی عربی فارسی»، اصول و معیارهای مهم در فرهنگ نویسی تخصصی واژگان و اصطلاحات ادبی را بررسی کند. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که در عین نقصان برخی مولفه های ظاهری و محتوایی کلان ساختار، تلاش شایان توجهی برای تدوین فرهنگ لغتی جامع صورت گرفته است. همچنین بیشترین روشی که در خردساختار این فرهنگ لغت برای واژه گزینی اصطلاحات ادبی فارسی استفاده شده، روش ترجمه قرضی و برای اصطلاحات عربی روش اشتقاق و ترکیب بوده است.کلیدواژه ها
فرهنگ نویسی, اصطلاحات ادبی, واژه گزینی, فرهنگ واژگان و اصطلاحات ادبی عربی_فارسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.