مروری بر میزان آلودگی سرب و نیکل و کادمیم در آب و خاک در سه منطقه موردی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت کیفیت آب و چهارمین همایش ملی مدیریت مصرف آب با رویکرد کاهش هدررفت و بازیافت
  • کد COI اختصاصی: IWWA05_199
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانیه گیاه چین

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران

رضا غیاثی

دانشیار، آزمایشگاه سنجش و پایش آب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران

زهرا اکبری

دکترا، آزمایشگاه سنجش و پایش آب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران

چکیده

ارزیابی فلزات سنگین در خاک و آب به این دلیل حائز اهمیت است که این عناصر آلوده کننده خاک می توانند باعث آلودگی منابع آب زیرزمینی و آسیب به اکوسیستم آبی شوند. روش های استخراج این فلزات از خاک شامل ISO ۱-۱۴۸۶۹،ISO ۱۱۴۶۶ و EPA ۳۰۵۰B به همراه ماده مرجع می باشد. در این تحقیق ۲۸ نوع خاک و ۴ نوع آب با خواص فیزیکی و شیمیایی مختلف و غلظت عناصر سنگین مختلف که در سه منطقه مختلف نمونه برداری شده بودند موردارزیابی غلظت فلزات سنگین قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان راندمان استخراج برای روش ۱-۱۴۸۶۹ ISO بین ۹۴ تا۱۰۷.۸ درصد، روش ۱۱۴۶۶ ISO بین ۳.۹۰ تا ۷.۱۰۱ درصد و روشEPA ۳۰۵۰B بین ۶.۸۴ و ۹.۱۰۵ درصد متغیر است که طبق نتایج روش ۱-۱۴۸۶۹ISO روش بهتری است. همچنین غلظت فلزات سنگین نیکل، کادمیم و سرب درباتلاق ماتارااوک به ترتیب کمتر، بیشتر و بیشتر از استاندارد (۲۰۱۳) WHO به دست آمد. میانگین نتایج دو شاخص بارآلودگی (PLI) و شاخص انباشتگی زمین (Igeo) در شهر های ریاض، قاسم و مدینه نشان داد نمونه های خاک به سرب و نیکل آلوده نیستند در حالی که فاکتور غنی سازی (EF) نشان داد این نمونه ها به مقدار زیاد به سرب و نسبتابه نیکل آلوده هستند؛ همچنین این شاخص شدت آلودگی زیاد این نمونه ها به کادمیم را تایید کرد در حالی که شاخصPLI این نمونه هارا به نسبت آلوده به کادمیم و شاخص Igeo آن ها را غیر آلوده به کادمیم تشخیص داد.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، استخراج فلزات، آب، خاک، هضم اسیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.