نگرش کشاورزان روستاهای منتخب استان اردبیل نسبت به استفاده از فاضلاب تصفیه شدهبرای آبیاری کشاورزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت کیفیت آب و چهارمین همایش ملی مدیریت مصرف آب با رویکرد کاهش هدررفت و بازیافت
  • کد COI اختصاصی: IWWA05_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر باقری

گروه مهندسی آب و مدیریت کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

میترا بزرگر

گروه مهندسی آب و مدیریت کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

مجتبی سوختانلو

گروه مهندسی آب و مدیریت کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

علیرضا روانخواه

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

آب های بازیافتی به ویژه فاضلاب تصفیه شده نقش موثری در کمک به جبران کمبود آب برای آبیاری مزارع کشاورزی دارد، ولی استفاده از این منابع موردپذیرش همگان ی نیست و با مقاومت های اجتماعی همراه است. هدف این تحقیق، بررسی نگرش کشاورزان روستاهای منتخب استان اردبیل نسبت به استفاده از فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری کشاورزی هست. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن کشاورزان روستاهای علی بولاغی، کرکرق، انزاب سفلیو دولت آباد واقع در شهرستان نمین بودند. نمونه ای متشکل از ۲۶۵ کشاورز انتخاب و اطلاعات لازم جمع آوری گردید.ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط متخصصین و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ تعیین گردید. نتایج نشان داد که کارشناسان اداره آب فاضلاب مهم ترین منبع اطلاعاتی کشاورزان بودند، علائم مسمومیت استفاده از فاضلاب تصفیه نشده برای آبیاری مزارع در سطح محدودی مشاهده شد، کشاورزان از کمبود آب مطلع بودند و آگاهی متوسطی نسبت به مزایای فاضلاب تصفیه شده داشتند، نگرش آنها نسبت به بازیافت و بازچرخش فاضلاب مثبت بود. نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد که دانش، منابع اطلاعاتی، درک کشاورزان از مشکلات بهداشتی، سابقه مسمومیت، تمایل به استفاده از آب های بازیافتی و نگرانی زیست محیطی از مهم ترین عوامل موثر بر نگرش کشاورزان نسبت به آبهای بازیافتی بودند.در خاتمه پیشنهادهایی برای اصلاح نگرش کشاورزان برای استفاده بهینه از آب های بازیافتی ارائه گردید

کلیدواژه ها

فاضلاب تصفیه شده، نگرش، دانش، کمبود آب، آبیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.