ضخامت پوسته و نقش آن در بارور بودن ماگما با استفاده از شیمی زیرکن: بررسی موردی مجموعه ماگمایی سنگان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید قاسمی سیانی

Department of Geochemistry, Faculty of Earth Sciences, Kharazmi University, Iran

بهزاد مهرابی

Department of Geochemistry, Faculty of Earth Sciences, Kharazmi University, Iran

فرانز نوی بایر

Department of Environment and Biodiversity, Geology Division, Paris-Lodron-University of Salzburg, A-۵۰۲۰ Salzburg, Austria

چکیده

فلات ایران در یکی از پیچیده­ترین موقعیت­های زمین پویایی کمربند آلپ-هیمالیا قرار دارد. منطقه معدنی سنگان بزرگترین منطقه سنگ آهن اسکارنی سنوزوئیک در دورترین بخش شرق کمان ماگمایی البرز در ایران است. توده های گرانیتوئیدی در منطقه معدنی سنگان شامل توده های بارور سرنوسر دربردارنده سینیت، سینوگرانیت و گرانیت و توده های عقیم سرخر و برمانی شامل مونزوگرانیت و سینوگرانیت هستند. در این پژوهش، از ترکیب ۸ نمونه زیرکن از گرانیتوئید سرنوسر، سرخر و برمانی به عنوان یک ابزار اکتشافی مهم برای بازسازی دوباره تکامل ضخامت پوسته در کمان ماگمایی سنگان استفاده شده است. ناهنجاری Eu/Eu* زیرکن (بهنجار شده با کندریت) با N(La/Yb) سنگ کل همبستگی مثبت دارد که از آن برای بازسازی ضخامت پوسته در زمان تشکیل توده­ها استفاده شده است. نتایج بررسی­های نشان می دهد که گرانیتوئیدهای بارور سرنوسر در پوسته ضخیم تری نسبت به گرانیتوئیدهای عقیم سرخر و برمانی تشکیل شده­اند.

کلیدواژه ها

Crustal thickness, Magmatic fertility, Zircon chemistry, Eu anomaly, Sangan skarn, ضخامت پوسته؛ باروربودن ماگما؛ شیمی زیرکن؛ ناهنجاری یوروپیوم؛ اسکارن سنگان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.