بیست و پنج سال روش شناسی علم طراحی در پژوهش های حسابداری: تحلیل کتاب سنجی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی، دوره: 21، شماره: 81
  • کد COI اختصاصی: JR_QJMA-21-81_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر مرادی

گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، داتشگاه شهید بهشتی

حمیده اثنی عشری

استادیار گروه حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی تهران

محمدحسین رهبان

گروه هوش مصنوعی، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

محمد عرب مازار یزدی

دانشیار گروه حسابداری دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی

محمدحسین صفرزاده

استادیار، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

روش شناسی علم طراحی، رهیافتی راه حل محور برای تعقیب پژوهش هایی است که فراتر از فهم وضع موجود، به دنبال خلق وضع مطلوب از طریق ارائه مصنوعات نوآورانه و بدیع است. با وجود کاربرد گسترده این روش شناسی در دیگر رشته های فنی و مدیریتی و البته گذشت بیش از دو دهه از نخستین پژوهش علم طراحی در حسابداری، ظرفیت آن به قدر مقتضی شناخته نشد، مگر در چند سال اخیر که با استقبال بی سابقه پژوهشگران حسابداری مواجه گردید.با هدف واکاوی روندهای موضوعی، شناسایی کنشگران اثرگذار، و نیز نگاشت ساختار فکری و مفهومی پژوهش های حسابداری مرتبط با روش شناسی علم طراحی، در این پژوهش برای نخستین بار، با استفاده از فنون هم واژگانی، هم نویسندگی، مصورسازی نقشه علمی و ابرواژگان، به تحلیل کتاب شناختی ۵۱ مقاله منتشره تا سال ۲۰۲۳ در مجلات نمایه شده در آخرین فهرست شورای روسای دانشکده های علوم مالی استرالیا در نرم افزارهای ووس ویور، مایکروسافت اکسل و زبان پایتون پرداخته شد. طبق یافته های این مطالعه، بیش از نیمی از تولیدات پژوهشی مربوط به سال های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ است که دلالت بر اقبال نوظهور پژوهشگران حسابداری به این روش شناسی دارد. غالب ترین حوزه های موضوعی در مقالات علم طراحی، حسابرسی و کنترل است که با کاربرد فناوری های نوین و تکنیک های تحلیل شناسی داده ها همراه بوده است. پراستنادترین اثر، مقاله «روش شناسی پژوهش علم طراحی و کاربرد آن در پژوهش سیستم های اطلاعاتی حسابداری» اثر گویدو گیرتس (۲۰۱۱)، که تاکنون ۱۴۰ استناد صرفا در پایگاه داده اسکوپوس دریافت کرده است.

کلیدواژه ها

روش شناسی پژوهش علم طراحی, حسابداری, نگاشت علمی, کتاب سنجی.&rlm

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.