آموزه های اخلاقی منظومه "تا رهایی" حمید مصدق با توجه به نظریه کنش های رفتاری جان سرل

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-19-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب حاجی پور

Dept. of Persian Language and Literature, Farhangian University, Shahid Bahonar Campus, Birjand, Iran.

چکیده

زمینه: حمید مصدق از جمله شاعران شاخص معاصر، در منظومه «تا رهایی» به موضوعات گوناگون اخلاقی اشاره کرده است. او با در نظر گرفتن کنش­های گفتاری متنوع، این بن­مایه ­ها را تبیین کرده و بر درک و بینش مخاطبان، تاثیر گذاشته است. جان سرل در زمره زبان­شناسان مشهوری قرار دارد که درباره کنش­های گفتاری توضیحاتی ارائه داده و برای آن انواعی در نظر گرفته است. در مقاله حاضر با استناد به منابع کتابخانه­ای و روش توصیفی- تحلیلی، ظرفیت­های اخلاقی و تعلیمی اشعار مندرج در منظومه «تا رهایی» با عنایت به مبانی نظریه کنش­های گفتاری از جان سرل، بررسی و کاویده شده است. نتیجه­ گیری: شاعر در کنش اظهاری به آموزه­های اخلاقی همچون: «ستم­ستیزی؛ اتحاد و همدلی؛ امید به زندگی و مایوس نشدن در بدترین شرایط» اشاره کرده است. در ارتباط با کنش ترغیبی، مجموعه ­ای از بایدهای اخلاقی (عدم انفعال در برابر ظالمان؛ خودباوری) و نبایدهای اخلاقی (غم خوردن و گریه کردن در برابر ظالمان؛ غرور و خودبینی) برای مخاطبان تبیین شده است. کنش های عاطفی هم، بیانگر این مهم است که در صورت نفوذ وسوسه در آدمی، او محکوم به غم و اندوه است. همچنین، نبود پیوندهای عمیق انسانی در روزگار معاصر، دغدغه اخلاقی شاعر است. بررسی کنش تعهدی در اشعار مصدق نشان می­دهد که او با استفاده از عناصر ایدئولوژیک و دینی، خود را متعهد به ظلم ­ستیزی کرده است.

کلیدواژه ها

Hamid Mosaddegh, To liberation, Ethics, John Searle, Speech acts, حمید مصدق, منظومه تا رهایی, اخلاق, جان سرل, کنش های گفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.