رابطه میان وجدان اخلاقی و تمایل به بیش نمایی سود : آزمون نظریه مدیریت سود کارا و فرصت طلبانه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-19-1_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو کاوه

۱. Ph.D. Student in Accounting, Dept. of Accounting, Faculty of Economics & Management, Science & Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

بهمن بنی مهد

۲. Dept. of Accounting, Karaj Unit, Islamic Azad University, Karaj, Iran

فریدون رهنمای رود پشتی

۳. Dept. of Accounting, Science and Research Unit, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

هاشم نییکو مرام

۳. Dept. of Accounting, Science and Research Unit, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه: بیش نمایی سود یکی از اشکال مدیریت سود توسط مدیران شرکت ها است. وجدان اخلاقی نیز یک نیروی درونی در انسان است که  او را به رفتار اخلاقی هدایت می نماید. از این رو ،  هدف این پژوهش آن است تا نقش  وجدان اخلاقی در رفتار مدیریت سود شرکت ها را  بررسی نماید. روش : روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کارشناسان حسابداری شاغل در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. از این جامعه ، نمونه ای شامل ۲۰۵ نفر انتخاب گردید. روش نمونه گیری نیز از نوع تصادفی است. ابزار مورد استفاده برای اندازه گیری متغیرها  پرسش نامه می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آمار توصیفی و رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS  انجام شده است. یافته ها : نتایج این پژوهش نشان می دهد که  وجدان اخلاقی  رابطه ای معنی دار و منفی با مدیریت سود از نوع کارا و فرصت طلبانه دارد. بنابراین وجدان اخلاقی موجب کاهش رفتارهای مدیریت واحد تجاری در بیش نمایی سود می شود. نتیجه گیری : رفتارهای اخلاقی انسان ریشه در وجدان بیدار او دارد. بنابراین حرکت به سمت وجدان بیدار، از فرد ، یک انسان اخلاقی می سازد.

کلیدواژه ها

Earnings overstatement, Moral conscience, Moral behavior, بیش نمایی سود, وجدان اخلاقی و رفتار اخلاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.