جنگلهای مانگرو؛ پراکنش، اهمیت و تهدیدات آن در ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی راه کارهای دستیابی به توسعه پایدار ( کشاورزی،منابع طبیعی و محیط زیست)
  • کد COI اختصاصی: SDCONF01_0781
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه عرفانی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات بومشناسی آبزیان دانشگاه علوم کشاورزی و م

رسول قربانی

دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

جنگلهای مانگرو اکوسیستمهای کاملاً ویژهای هستند که اجتماعات گیاهی و جانوری آنها در ارتباط با شرایط خاصی میتواند شکل گیرد. جنگلهای حرا جنوب ایران در نوار ساحلی خلیج فارس و دریای عمان پراکنش دارند. این جنگلها از یک یا دوگونه مانگرو تشکیل شده و فراوانترین گونه آن حرا است که در منطقهحفاظت شده حرا به تنهایی حضور دارد. مناطقی که حد واسط رودخانه و دریا قرار دارند، در تمام دنیا از لحاظ اکولوژیکی و زیستمحیطی، فوقالعاده و به شدتحاصلخیزند. جنگلهای حرا با توجه به ویژگی خاصشان، جایگاه خوبی برای رشد ماهیها و صنعت شیلات هستند. بعضی از ماهیها باید بخشی از چرخه زندگی خودرا در جنگلهای مانگرو سپری کنند. با وجود ارزشهای زیستمحیطی و تاثیراتی که گونه حرا در چرخه تکثیر طبیعی بسیاری از آبزیان دارد و از همه مهمتر درآمدزایی،که میتواند در اکوتوریسم نصیب کشور نماید چندی است که با عبور شناورهای سنگین از این خورها و با ایجاد موجهای سهمگین باعث فرسایش کنارهای این اکوسیستم ها شده و روزانه صدها اصله از این درخت منحصر بفرد را نابود مینماید. کاهش سطح این جنگلها، کاهش کیفیت درختان، کاهش استقرار تجدید حیات که لازمه بقاء این جنگلهاست، افزایش فرسایش سواحل دریا، کاهش تنوع زیستی آبزیان نادر و پرندگان از جمله پیامدهای دخالتهای شدید و غیراصولی در این جنگلهابوده است. لذا با توجه به اهمیت جنگلهای مانگرو به عنوان یک اکوسیستم پرارزش در جنوب ایران، انجام مطالعات اساسی پیرامون این جنگلها، جهت حفاظت،حمایت، توسعه و جلوگیری از نابودی این اکوسیستم ارزشمند امری ضروری به نظر میرسد. با توجه به اینکه جنگلهای مانگرو جزء لاینفک این اکوسیستم میباشند، شایسته است تحقیقی گسترده راجع به حفاظت، توسعه و احیاء جنگلهای مانگرو صورت گیرد

کلیدواژه ها

مانگرو، حرا، سواحل، تنوع زیستی، اکوسیستم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.