تحلیل موانع توسعه محور شرق کشور با محوریت بندر چابهار با استفاده از مدل مفهومی PESTEL

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریا محور
  • کد COI اختصاصی: KMSU04_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی استادی جغفری

مدیردپارتمان لجستیک، حمل و نقل و ترافیک مهندسین مشاور پل رود

رضا گلشن خوا

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

علی اکبر جعفری

رئیس اداره ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، اداره کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان

اسفندیار دامنی

رئیس اداره امور مالی اداره کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان

چکیده

بدون تردید، یکی از زمینه های جدی توسعه و اقتصاد دریامحور که اخیرا مورد تاکید اسناد بالادستی نیز قرار گرفته است، توجه به سواحل مکران و محور شرق کشور با قابلیت های بالای بازرگانی، ترانزیتی، صنعتی و گردشگری به حساب می آید. مرزهای آبی استان سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت ممتاز منطقه ای کشور و خارج بودن از منطقه بحران خیز خلیج فارس، به صورت بالقوه یکی از پرارزش ترین سواحل دنیا به حساب می آید و ضروری است تحقق توسعه شرق کشور با محوریت بندر چابهار بعنوان یکی از شاخه های کریدور بین المللی شمال-جنوب مورد توجه جدی قرار گیرد. در این مقاله، تلاش گردیده تا ضمن تحلیل محیط اقتصادی و لجستیکی مترتب بر محور شرق و بندر چابهار، با رویکردی علمی، موانع عمده و ابعاد و عوامل اصلی تبیین کننده توسعه محور شرق را براساس مدل ساختاری PESTEL شناسایی و معرفی نماید. در ادامه، پرسشنامه خبرگان تهیه و تحلیل های آماری بر روی ۲۶ فرم صورت پذیرفته است. نتایج این مقاله نشان می دهد، ضعف در تعاملات بین المللی جهت ورود سرمایه گذاری خارجی در لجستیک و توسعه زیرساخت های حمل ونقلی کشور بعنوان مهمترین مانع از میان ۴۱ مانع و عامل نهادی–سازمانی و مدیریتی (ایجاد نهاد راهبر، فرآیندهای مدیریتی) مهمترین عامل از میان ۱۲ عامل اصلی تبیین کننده توسعه محور شرق می باشد. بنظر می رسد نتایج تحلیلی مقاله، بتواند در تحقق اقتصاد دریامحور در محور شرق و گرانیگاه آن بندر چابهار مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

توسعه دریامحور، محور شرق کشور، بندر چابهار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.