معیار های اکتشافی کانسار مس و مولیبدن پورفیری کهنگ در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-14-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ اسدی هارونی

استادیار، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران،

پویا اسدی هارونی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه تهران، تهران، ایران،

چکیده

در این تحقیق تصاویر ماهواره ای، نقشه های زمین شناسی، داده های ژئوشیمیایی و مغناطیسی کانسار مس - مولیبدن پورفیری کهنگ واقع در بخش میانی کمان ماگمایی ارومیه-دختر برای شناسایی معیارهای اکتشافی مورد بررسی قرار گرفت. کانی سازی بصورت افشان، برشی و استوک ورک در این کانسار مشاهده میگردد. کانی سازی اقتصادی در رابطه با دایک های برشی حاوی دگرسانی نوع فیلیک و در اعماق بیش از ۱۵۰ متر بصورت افشان و استوک ورک در رابطه با توده های نفوذی کوارتز مونزونیت پوفیری حاوی دگرسانی فیلیک و پتاسیک با ترکیب شیمیایی کالک آلکالن می باشد. دگرسانی های گرمابی از مرکز به حاشیه شامل فیلیک، آرژیلیک و پروپیلیتیک، و در اعماق بیش از ۲۰۰ متری پتاسیک میباشند. نقشه های ژئوشیمیایی هاله مرکب سه آنومالی غنی شدگی از عناصر مس و مولیبدن و تهی شدگی از عناصر سرب و روی منطبق بر سه مرکز پورفیری را بوضوح نشان دادند. بررسی داده های مغناطیسی این کانسار مشحص نمود که زون دگرسانی فیلیک در رابطه با ناهنجاری پایین مغناطیسی میباشد. با مقایسه معیار های اکتشافی ناهنجاری پایین مغناطیسی، ناهنجاری بالای هاله مرکب مس و مولیبدن، زون بندی دگرسانیها، واحد های سنگی برشی، توده های نفوذی کوارتز مونزونیتی و همچنین تقاطع ساختار های خطی با ساختارهای حلقوی میتوان زونهای پر پتانسیل و نقاط حفاری پیشاهنگ موفق را در کانسار کهنگ شناسایی نمود. با بررسی معیار های اکتشافی معرفی شده میتوان به اکتشاف کانسارهای پنهان مشابه کانسار کهنگ در بخش میانی کمان ماگمایی ارومیه - دختر اقدام نمود.

کلیدواژه ها

پورفیری, کهنگ, معیار های اکتشافی, ژئوشیمیایی, مغناطیس, مس, مولیبدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.