ارزیابی و شبیه سازی ردپای آب محصولات کشاورزی در سناریوهای تغییر اقلیم: مطالعه موردی حوضه آبریز کشف رود

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 34، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-34-1_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه آهنی

دانشجوی دکترای اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل.

سامان ضیایی

استادیار دانشگاه زابل

حمید محمدی

دانشگاه زابل

مصطفی مردانی نجف آبادی

ایران، خوزستان، اهواز، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، گروه اقتصاد کشاورزی

عباس میرزایی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

در این مطالعه تلاش شد ردپای آب محصولات کشاورزی تحت شرایط تغییر اقلیم در حوضه آبریز کشف رود شبیه سازی و مورد ارزیابی قرار گیرد.در این مطالعه بمنظور ارزیابی یکپارچه منابع آب از نرم افزار WEAP استفاده شد. همچنین، از ابزار MABIA موجود در نرم افزار WEAP جهت شبیه سازی اثرات تغییر اقلیم برای محصولات زراعی از جمله گندم، جو، یونجه، گوجه فرنگی، خیار، پیاز و ذرت علوفه ای بهره گرفته شد. شبیه سازی ردپاهای آب و کربن با استفاده از خروجی های مدل WEAP و MABIA برای سال های ۲۰۱۳-۲۰۴۰ انجام گرفت.سناریوهای انتشار بدبینانه و میانه ردپای آب نشان داد که نیازآبی و عملکرد محصولات به ترتیب افزایش و کاهش می یابد. بیشترین کاهش عملکرد در سناریو میانه را دو محصول جو و یونجه با ۷/۲۵ و ۶/۲۵ درصد به خود اختصاص دادند. همچنین بیشترین میزان تغییر نیاز خالص آبی متعلق به محصول سیب زمینی معادل ۸/۶۴ درصد و پیاز ۳۷/۵۹ درصد در سناریو بدبینانه نسبت به شرایط جاری بود. بطور کلی از محاسبه ردپای آب این نتیجه حاصل شد که بیشترین ردپای آب محصولات منتخب را بترتیب چغندرقند، ذرت علوفه ای، پیاز، یونجه، گوجه فرنگی و خیار با ۱۸ ، ۱۵، ۱۴، ۱۴، ۱۳ و ۱۲ هزار متر مکعب در هکتار دارا بودند. کمترین مقدار ردپای کربن نیز به محصولات گندم، جو، یونجه و ذرت علوفه ای اختصاص یافت.سناریوهای اقلیم ردپای آب محصولات کشاورزی حجم بیشتری نسبت به ردپای آب سبز خواهد داشت.افزایش تبخیروتعرق و کاهش میزان بارندگی در سطح حوضه بود و از سوی دیگر پیامدهای منفی رخداد پدیده تغییر اقلیم را برای کشاورزان منطقه نمایان می کند.

کلیدواژه ها

بخش کشاورزی, تغییر اقلیم, ردپای آب, ردپای کربن, سناریوهای انتشار (خوشبینانه, میانه و بدبینانه)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.