بررسی تاثیر درآمدهای نفتی بر نابرابری درآمدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی اقتصاد، مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: EMAC06_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ریشه چی فیاض

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد

محمدعلی فلاحی

استاد گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

نابرابری در توزیع درآمد و اختلاف طبقاتی یکی از اصلی ترین معضلات جوامع مروزی است و اغلب جنبش های اجتماعیباهدف کاهش نابرابری و به وجودآمدن جامعه عادلانه شکل گرفته است. اگر راهکاری برای کاهش نابرابری درآمدی نداشته باشیم شکاف طبقاتی روز به روز بیشتر می شود و آثار زیان بار اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بر جامعه دارد. درآمدهای دولت از مهمترین متغیرهای اثرگذار برنابرابری درآمدی هستند، در کشورهای حوزه خلیج فارس بخش عمدهدرآمدهای دولت را درآمدهای حاصل از فروش نفت تشکیل داده است. افزایش قیمت نفت منجر به افزایش ذخایر ارزیو در نتیحه افزایش درآمد کشورهای صادرکننده نفت می شود. اگر این درآمدها به درستی مدیریت نشود باعث بیماریهلندی در کشورهای نفتی می شود. در صورتی که دولت ها تدبیر و سیاست درستی برای درامد حاصل از فروش نفت نداشته باشند باعث افزایش نابرابری در جامعه می شوند. این پژوهش به بررسی نحوه اثرگذاری درآمدهای حاصل ازفروش نفت در کشورهای منتخب حوزه خلیج فارس (که عمده درآمد تمام این کشورها نفت است) با استفاده از الگویداده های تابلویی در بازه سال های ۲۰۲۰-۲۰۰۰ می بردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهند که درآمد نفتی رابطه منفیو معنی داری با نابرابری درآمدی دارد, به این معنی که با افزایش درآمد نفتی نابرابری درآمدی کاهش می بابد. تورم تاثیرمثبتی بر نابرابری دارد و با بالارفتن تورم وضعیت نابرابری درآمدی بدتر می شود. نرخ بیکاری نیز رابطه مثبت و معنی داریبا نابرابری درآمدی دارد به این معنا که با افزایش نرخ بیکاری میزان نابرابری درآمدی در جامعه بدتر می شود.

کلیدواژه ها

درآمدهای نفتی، نابرابری درآمدی، توزیع ناعادلانه، داده های تابلویی، کشورهای خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.