نگاهی گذرا بر قالی بیرجند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش علمی پژوهشی و نخستین همایش بین المللی توسعه و ترویج فرهنگ و هنر ایران
  • کد COI اختصاصی: CONFNASHR03_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید عبداللهی

دانشجوی کارشناسی ارشد فرش - دانشگاه شیراز

چکیده

فرش تجسم هنرمندانه ای از باورهای خالصانه ی بافنده ای است که پروردگار را در همه حال حاضر و ناظر میبیند . قالیبافی در ایران نقطه تقاطع فرهنگ، تاریخ و اقتصاد محسوب میگردد. فرشهای ایرانی یکی از گنجینه های نادر از نظر هنر سنتی و دنیای تمام نشدنی از فرمهای زیبا و جذاب هستند که شاید به جرات بتوان گفت در هیچ شاخه هنری دیگری در هنرهای سنتی به این اندازه اصیل و پر معنا نیست. الهام گیری از طبیعت، باورها و اعتقادات بافندگان در کنار خلاقیتهای فردی هنرمندان منجر به خلق نقوشی شده است که با بیانی ساده و دلنشین در قالب اشکال مختلف، دارای معانی میباشند. با شناخت دقیق نقوش فرش بیرجند میتوان درک بهتری از رمز و زیباییهای این نقوش بدست آورد تا شاید بتوان از این نقوش در هنر گرافیک امروز استفاده کرد، پس با رعایت مبانی زیباشناسی نقوش توسط هنرمندانی که به صورت تجربی و شهودی به نقش پردازی دستبافته هایی که حاوی ارزشهای والایی هستند، میتوان از آن در آثار گرافیکی استفاده کرد. یکی از راهکارهایی که میتوان جهت توسعه و رونق این هنر در عرصه گرافیک اعمال کرد، شیوه و فن تصویرسازی و الهام گیری از نقوش دستبافته های داری و گرهای بیرجند میباشد. خلاقیت و نوآوری اگر بر مبنای هنر گذشته و با نگاه امروزی شکل بگیرد این هدف را به سرمنزل مقصود خواهد رساند. این تحقیق براساس روش تاریخی توصیفی انجام میشود تا با بررسی کلی نقوش دستبافته های داری و گرهی بیرجند و دستهبندی و کشف روابط و تناسبات، جهت ارائه و ترسیم در تصویرسازی مورد استفاده قرار گیرد. پس میتوان گفت نقوش قالیهای بیرجند دارای طرحهای بسیارغنی و با ارزشی است که میتوان در موقعیتهای مناسب در طراحی آثار گرافیکی امروزه مورد استفاده قرار گیرد، لازم به ذکر است استفاده صحیح از این نقوش مستلزم شناخت صحیح آنها و تشخیص به موقع کاربردشان میباشد.

کلیدواژه ها

قالی بیرجند، نقوش گرافیکی ، مشخصه فنی، طرح ونقش.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.