عوامل موثر بر تخلفات ساختمانی در استان تهران و ارائه راهبردهای مقابله با آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی مهندسی عمران، معماری، مصالح ساختمانی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAUCONG03_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی فهامی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، تهران، ایران

چکیده

امروزه تخلفات ساختمانی از مسائل و دغدغه های اصلی مجموعه مدیریت شهرها است زیرا این پدیده نامطلوب هم موثر بر و هم متاثر ازعوامل کالبدی و غیر کالبدی (اجتماعی - اقتصادی - فرهنگی و...) بسیاری است که با هر گونه تفکر برنامه ریزی برای شهر مقابله کرده وتمام تفکرات اندیشیده شده برای شهر را پایمال کرده و سرمایه های مادی و تفکرات ساختی شهر را به هدر داده است. استان تهران به تبعگسترش بی رویه خود از مشکلات فراوانی رنج می برد که در این زمینه می توان به تخلفات ساختمانی به عنوان عرصه ای که در ایجاد و افزودنبر این مشکلات سهم عمده ای دارد. اشاره نمود. وجود محرک هایی همچون افزایش شدید جمعیت شهر تهران رشد بی رویه قیمت زمین،سیاست های کلان همچون فروش ترا کم و ... در استان تهران زمینه ساز افزایش تخلفات ساختمانی شده است. پژوهش حاضر با هدف شناساییعوامل موثر بر تخلفات ساختمانی در استان تهران و ارائه راهبردهای مقابله با آن است تا بتوان به این سوال پاسخ داد که چگونه می توان ازتخلفات ساختمانی جل وگیری کرد و این مسئله را مدیریت کرد. در این پژوهش از روش توصیفی و تحلیلی، روش تحلیل و استدلال منطقیاستفاده شده است که بر پایه روش تحلیل ساختاری استوار است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار میک مک ۱ استفاده شده است.جهت شناسایی شاخص ها و ارزیابی آنها، از روش دلفی و مصاحبه جهت اخذ نظرات تصمیم گیران و متخصصان استفاده شده است. جامعهآماری جهت انجام مدل دلفی از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند که شامل ۲۰ نفر از متخصصین در حوزه مدیریت شهری پیمانکاراندر حوزه ساخت و ساز و پلیس ساختمان است. با توجه به نتایج مدل دلفی و تحلیل ساختاری» ۵ نیروی پیشران تعیین کننده و تاثیر گذارشامل: قیمت زمین با وزن ۷۲۰، نحوه تامین درآمد شهرداری ها با وزن ۷۱۲، نحوه نظارت شهرداری ها با وزن ۷۰۱، کمبود مسکن با وزن ۶۵۳و تصمیمات مدیریت شهری با وزن ۶۳۰ به طور مستقیم متاثر از مدیریت شهری هستند. همچنین ۵ نیروهای پیشران ربسک شامل: توسعهنابرابر شهری و روستایی با وزن ۰۶۳۳ کمبود تسهیلات برای اقشار کم درآمد با وزن ۶۱۸، نارسایی طرح تفصیلی با وزن ۶۰۲، توزیع تابرایرخدمات و امکانات با وزن ۵۹۰ و ضعف طرح جامع با وزن ۵۵۲ به صورت غیر مستقیم بر تخلفات ساختمانی استان تهران، موثر هستند. درواقع تخلفات ساختمانی در استان تهران از طریق ۵ نیروی پیشران اصلی و ۵ نیروی پیشران ریسک به عنوان عوامل ثانویه متاثر می شود.

کلیدواژه ها

تخلفات ساختمانی، استان تهران، مقابله با تخلفات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.