سنجش و تحلیل محلات شهری مشهد از منظر نشاط اجتماعی (مورد پژوهی: محله سجاد)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: سومین کنگره بین المللی مهندسی عمران، معماری، مصالح ساختمانی و محیط زیست
- کد COI اختصاصی: CAUCONG03_149
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 197
نویسندگان
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، ایران
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، ایران
چکیده
امروزه پر کردن اوقات فراغت شهروندان و افزایش نشاط اجتماعی آنها یکی از موضوعات مهمی است که طی سالهای اخیر توجه روزافزونیرا در سطح شهرها به خود جلب نموده است. نشاط اجتماعی را میتوان رضایتمندی اجتماعی، روانی، جسمانی یا رضایتمندی از جریانزندگی تعریف نمود. بایستی اذعان داشت که لزوما برخوردار بودن از مسکن مناسب و درآمد بهتر و سکونت در مناطق برخوردار با افزایشنشاط اجتماعی توام نیست و عوامل متعدد اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی در آن دخیل هستند. بدین ترتیب، پژوهش حاضر در راستایسنجش و تحلیل محله سجاد شهر مشهد از منظر نشاط اجتماعی انجام گرفته است. در این پژوهش پس از مرور مبانی و مفاهیم نظری، بهتدوین چارچوب سنجشی این پژوهش اقدام و در ادامه مبتنی بر چارچوب سنجشی نگاشته شده، به سنجش وضعیت محله سجاد شهرمشهد از منظر مولفه ها و شاخص های سنجشی نشاط اجتماعی مبادرت شده است. جامعه آماری این پژوهش تمامی ساکنان این محله بودهکه برای برآورد حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران در سطح اطمینان ۹۵ درصد و بافاصله اطمینان ۸ درصد، تعداد ۱۵۰ نفر از آنهامورد پرسشگری قرار گرفتند. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده بوده و برای تعیین روایی پرسشنامه پژوهش از اعتبارمحتوایی (نظر متخصصان) و برای پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده و همچنین برای تجزیه وتحلیل اطلاعات پژوهش از آزمون تیتک نمونه ای و تحلیل سوات بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که هرچند محله سجاد شهر مشهد جز محلاتبرخوردار این شهر محسوب میشود، ولی لزوما این امر با افزایش نشاط اجتماعی در سطح محله همراه نبوده است. طوری که این محله ازمنظر مولفه های سرمایه اجتماعی و حس تعلق (با میانگین ۷ / ۲)، رضایت از سبک زندگی (با میانگین ۲/۳۸ پویایی محیط اقتصادی (بامیانگین ۹۸ / ۲) و کیفیت فضاهای محلی (با میانگین ۷۵ / ۲) نشاط اجتماعی در وضعیت مطلوبی به سر نمی برد که این مسئله نیازمند توجهمسئولان و مدیران شهری است.کلیدواژه ها
شادی و نشاط، نشاط اجتماعی، آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل سوات، محله سجاد شهر مشهداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.