بررسی تاثیر تغییر اقلیم در نوسان های بهره وری کل عامل های تولید گندم دیم در استان های مهم تولیدکننده در ایران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره: 17، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_AGEC-17-4_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 100
نویسندگان
استادیار اقتصاد کشاورزی، موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران.
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران
گروه اقتصاد منابع طبیعی و محیط زیست، موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران.
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی عاملهای موثر در نوسانهای بهرهوری کل عاملهای تولید گندم دیم با تاکید بر نقش تغییر اقلیم در استانهای مهم تولیدکننده این محصول در ایران انجام شد. در این راستا از مدل تولید مرزی تصادفی و دادههای استانهای مهم تولیدکننده گندم دیم در فاصله سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۷ استفاده شد. نتایج برآورد مدل تولید مرزی تصادفی با لحاظ متغیرهای نماینده اثرگذاریهای اقلیمی مبین آن است که متغیرهای بذر، سمها، نیروی کار، سطح زیرکشت، پیشرفت فناوری، مجذور دمای هوا، بارندگی موثر و مجذور بارندگی موثر تاثیر معنادار و مثبت بر میزان تولید گندم دیم داشته در حالی که دمای هوا تاثیر منفی و معنادار بر تولید گندم دیم نشان دادند. نتایج محاسبه بهرهوری کل عاملهای تولید گندم دیم مبین وجود نوسانهایی در شاخص بهرهوری کل عاملهای تولید تحت تاثیر متغیرهای اقلیمی در استانهای مهم تولیدکننده این محصول است. کمترین مقدار شاخص بهرهوری کل عاملهای تولید تحت تاثیر متغیرهای اقلیمی مربوط به استانهای تهران و خراسان جنوبی و بیشترین مقدار آن مربوط به استان گلستان است. تحلیل سهم عاملهای موثر بر تغییرپذیریهای شاخص CATFP نشان داد که این شاخص به طور عمده تحت تاثیر تغییر پذیریهای فناورانه و پس از آن تغییرپذیریهای اقلیمی قرار دارد. پس از آن، کارایی مقیاس و کارایی فنی در رده سوم و چهارم اثرگذاری بر شاخص CATFP قرار دارند.کلیدواژه ها
تغییر اقلیم, کارائی فنی, ایران, گندم دیم, شاخص بهره وری کلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.