پیش بینی عزت نفس و سلامت روانی بر اساس هویت اخلاقی و خویشتن پنداری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنگره بین المللی تحقیقات بین رشته ای در علوم انسانی اسلامی، فقه، حقوق و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HUMANITY09_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اقتداری

کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی (دانشگاه علم و هنر یزد)

چکیده

پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عزت نفس و سلامت روانی بر اساس هویت اخلاقی و خویشتن پنداری انجام گرفت . روش تحقیق در این پژوهش ، روش همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه ، شامل کلیه نوجوانان دختر گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ ساله شهر بافق در سال ۱۴۰۲ بودند. تعداد ۱۸۵ نفر از طریق فرمول کوکران و بصورت نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل ؛ پرسشنامه عزت نفس هترتون و پولوی(۱۹۹۱)، سلامت روانی گلدبرگ (۱۹۷۲، به نقل از تقوی ۱۳۸۰)، خویشتن پنداری راجرز(۱۹۵۷) و هویت اخلاقی آکویینو و رید(۲۰۰۲) بود.تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان نشان داد که متغیر های هویت اخلاقی و خویشتن پنداری (و خرده مقیاس های آن ) به طور معناداری عزت نفس و سلامت روانی نوجوانان دختر را پیش بینی می کنند.خرده مقیاس های این متغیرها ۵ درصد از واریانس نمره های متغیرهای عزت نفس و سلامت روانی را تعیین کرد. نتایج حاکی از این که بود، هویت اخلاقی و خویشتن پنداری، عزت نفس و سلامت روانی را پیش بینی می کنند و روابط معنی داری بین متغیرهای پیش بین و ملاک بصورت مثبت و منفی برقرار است . بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون همزمان بر روی هویت اخلاقی و خویشتن پنداری، نشان داد، هویت اخلاقی بر روی مولفه های سلامت روان در علائم جسمانی و اختلال عملکرد اجتماعی p≤ ۰/۰۰۱، اضطراب و افسردگی p≤ ۰/۰۰۲و بر روی خرده مقیاس عزت نفس ، عملکرد تحصیلی و ارزیابی اجتماعی p≤ ۰/۰۰۲ارزیابی ظاهری p≤ ۰/۰۰۱بدست آمد.خویشتن پنداری بر رویمولفه های سلامت روان ، علائم جسمانی و اضطرابp≤۰/۰۰۳، عملکرد اجتماعی و افسردگی p≤ ۰/۰۰۲ و بر روی خرده مقیاس عزت نفس ، عملکرد تحصیلی p≤ ۰/۰۰۱ ارزیابی اجتماعی و ارزیابی ظاهری p≤۰/۰۰۰ بدست آمد. همچنین ، رابطه متغیر هویت اخلاقی با خویشتن پنداری معنادار و مستقیم بدست آمد. با توجه به نتایج حاصله متغیرهای ذکر شده قادر به پیش بینی عزت نفس و سلامت روانی نوجوانان دختر گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ ساله می باشد.

کلیدواژه ها

عزت نفس ، سلامت روانی ، هویت اخلاقی ، خویشتن پنداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.