اختلال شخصیت مرزی از منظر رویکرد طرحواره درمانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی و مطالعات اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: RAVAN06_0157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جعفری مرادلو

کارشناسی ارشد مشاوره خانواده،دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی،دانشگاه محقق اردبیلی،اردبیل، ایران

زهرا اخوی ثمرین

استادیار گروه مشاوره،دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی،دانشگاه محقق اردبیلی،اردبیل،ایران.

پونه عالش نژادساعد

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی،دانشکده پزشکی،دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل،اردبیل،ایران.

سعیده نیکویی دیزکوهی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره شغلی،دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی،دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل،ایران

چکیده

اختلال شخصیت مرزی یکی از انواع اختلالهای شخصیت است که شیوع این اختلال در طول زندگی در حدود ۵ تا ۶ درصد جمعیت عمومی و در حدود ۲۰ درصد جمعیت افراد بستری شده را تشکیل می دهند. از دیدگاه روانشناسی بالینی، اختلال شخصیت مرزی با مواردی نظیر اجتناب از طرد و رهاشدگی، روابط بین فردی بی ثبات، آشفتگی هویت، اشکال در کنترل خشم، بی ثباتی هیجانی ،رفتار های خودکشی و... قابل تشخیص است. یکی از رویکردهایی که در درمان بسیاری از اختلالات بالینی پیشرفت قابل ملاحظه ای داشت، درمان شناختی - رفتاری بود، اما بسیاری از بیماران به این نوع از درمانها جواب نمیدادند. بنابراین درمانگران، رویکردهای درمانی جدیدتری را ارائه دادند که یکی از این رویکردهای درمانی که برای حل مشکلات اختلالات شخصیت به ویژه اختلال شخصیت مرزی ارائه شد، طرحواره درمانی است. بر اساس نظریه طرحواره درمانی، بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، دارای طرحواره های ناسازگاری هستند که منجر به تشدید نشانه های این اختلال میشود. رویکرد طرحواره درمانی، بر الگوهای خود ویرانگر که از دوران کودکی فرد تکرار میشوند، تمرکز میکند. طبق پژوهشهای پیشین، شواهد حکایت از این دارد که طرحواره درمانی تاثیر بسزایی در کاهش نشانه های مراجعان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی دارد.

کلیدواژه ها

اختلال شخصیت مرزی، طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.