رابطه خشنودی شغلی ،افسردگی و حمایت اجتماعی با خستگی مزمن در مراکز نگهداری کودکان ویژه در شهر کامیاران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: ششمین همایش بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی و مطالعات اجتماعی
- کد COI اختصاصی: RAVAN06_0034
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 125
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تربیتی دانشگاه پیام نور
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد
چکیده
خشنودی شغلی پیامدهای رفتاری و سازمانی زیادی دارد که از جمله آنها می توان به : رفتارکنار گیری ، غیبت ، ترک شغل ، فرسودگی شغلی ،سلامت جسمانی و روانشناختی ، رفتار پرخاشگرانه ، دزدی از محل کار ، و خشنودی از زندگی را اشاره کرد تحقیقات و بررسی های انجام شده و نیز تجربیات روزانه حاکی از ان است که تعداد قابل توجهی از کارمندان در عاطفه ، ادارک، تفکر خود علایم نشانه ایی را بروز دهند که بیانگر افسردگی آنان است. حمایت اجتماعی به عنوان یک منبع انطباقی در رویارویی با محرک های تنش زای شغلی نقش متمایزی بازی میکند.خستگی از جمله شایع ترین پیامدهای منفی کار بوده و یکی از مشکلات رایج در کشورهای توسعه یافته دانسته می شود خستگی فاکتور مهمی است که ایمنی و بهره وری شغلی و همچنین سلامت عمومی ، را به خطر می اندازد در سال های اخیر توجه به خستگی در جمعیت کاری افزایش یافته است لذا از آنجایی که خستگی می تواند به علائم افسردگی همراه باشد. این پژوهش با هدف بررسی خشنودی شغلی ،افسردگی و حمایت اجتماعی با خستگی مزمن در مراکز نگهداری کودکان ویژه در شهر کامیاران انجام گرفت . جامعه آماری این پژوهش کارکنان دو مرکز بود و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با فرمول کوکران حجم نمونه تعیین شد .داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد برای بررسی سه فرضیه جمع آوری و این داده ها با استفاده از رگرسیون و ضریب همبستگی و به کمک نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ تجزیه و تحلیل شد . نتایج نشان داد که خشنودی شغلی با خستگی مزمن و افسردگی با خستگی مزمن دارای ارتباط معنا دار است . همچنین رابطه معنا دار حمایت اجتماعی با خستگی مزمن رد شد.کلیدواژه ها
خشنودی شغلی ، افسردگی ، حمایت اجتماعی ، خستگی مزمنمقالات مرتبط جدید
- روایت پژوه ی تجربه مواجهه با افت تحصیلی ناگهانی یکی از دانش آموزان ممتاز در پایه ششم ابتدایی
- بررسی و ارزیابی تاثیر انجمن اولیا و مربیان در بهبود کیفی آموزش در مدارس ابتدایی دخترانه شهرک بزین شیراز
- اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر اهمالکاری تحصیلی دانشجویان
- بررسی رابطه هوش هیجانی و مدیریت زمان با بهداشت روانی دبیران دوره متوسطه شهر خرمآباد
- مقایسه تطبیقی نقش بازی های سنتی و دیجیتال در آموزش و یادگیری دانش آموزان ابتدایی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.