بررسی اثرات جایگزینی پودر کنجاله سویا و پودر کنجاله کلزا به جای گرده گل در تغذیه زنبور عسل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA07_422
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رزاقی کمردوی

دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر

کاوه جعفری خورشیدی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، مازندران

چکیده

زنبورعسل برای رشد و نمو و ادامه ی حیات خود به مواد مغذی مختلف شامل کربوهیدراتها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد، که به طور طبیعی کربوهیدراتها را از طریق شهد گل و پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی را از طریق گرده گل دریافت می نماید. زمانی که گرده گل به مقدار کافی در طبیعت موجود نباشد ضروری است زنبورداران مکمل یا جانشین گرده تهیه نموده و در اختیار کلنی ها قرار دهند. برای جایگزینی موادی به جای گرده گل به هنگام کمبود آن در پائیز، اواخر زمستان و اوایل بهار و جلوگیری از ضعیف شدن کلنی ها، آزمایشی با هفت جیره غذائی مختلف شامل پودر کنجاله سویا(۱۵% و ۳۰%)، گرده گل (۱۵% و ۳۰%)، پودر کنجاله کلزا (۱۵% و ۳۰%)، و گروه شاهد (شربت تنها) در قالب طرح کامل تصادفی با ۷ تیمار و ۳ تکرار در انکوباتور (کندوچه ها) بر روی زنبور عسل (Apis mellifera) انجام شد و تاثیر تغذیه روی میزان چربی و پروتئین لاشه و نیتروژن موجود در رکتوم زنبورها در سنین مختلف و طول عمر زنبوران (تا ۵۰ و ۱۰۰ درصد تلفات) بر مبنای روز و مقدار مصرف غذا (تا پایان دوره آزمایش ) اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که مواد پروتئینی مختلف اثرات متفاوتی بر طول عمر زنبورهای عسل (در۱۰۰روزگی ) داشتند، طوری که مصرف ۱۵% پودر کنجاله سویا و ۱۵% پودر کنجاله کلزا به ترتیب با ۵/۳۲ و ۳۴/۳۰ روز بیشترین طول عمر و تیمار حاوی ۳۰% گرده گل برابر ۶۷/۲۳ روز کمترین طول عمر زنبوران کارگر را به همراه داشتند. مقدار مصرف غذا در تیمارهای مختلف به ازای تمام زنبور در کل دوره تفاوت معنی داری در سطح احتمال ۰۵/۰ نشان داد. در انکوباتور بیشترین درصد پروتئین لاشه زنبورهای کارگر مربوط به تیمار۱ (حاوی ۱۵% پودرکنجاله سویا) با ۵۳/۶۷ درصد و کمترین آن مربوط به تیمار ۳ (حاوی ۱۵% کنجاله کلزا) با ۱۴/۶۲ درصد، با هم تفاوت معنی دار نشان داد ( ۰۱/۰.(p< در انکوباتور بیشترین درصد چربی لاشه زنبورهای کارگر، مربوط به تیمار ۲ (حاوی ۳۰% پودر کنجاله سویا) با ۰۵/۲۷ درصد و کمترین آن مربوط به تیمار۴ (حاوی ۳۰% پودر کنجاله کلزا) با ۰۴/۱۷ درصد، با هم تفاوت معنی دار نشان داد. در انکوباتور بیشترین درصد نیتروژن رکتوم زنبورهای کارگر مربوط به تیمار ۳ (حاوی ۱۵% پودر کنجاله کلزا) با ۰۵/۸ درصد و کمترین آن مربوط به تیمار۲ (حاوی ۳۰% پودر کنجاله کلزا) با ۱۸/۷ درصد، با هم تفاوت معنی دار در سطح احتمال (۰۵/۰(p< نشان داد. نتایج کلی مطالعه فوق نشان داد که اثرات تغذیه ای پودرکنجاله سویا، پودر کنجاله کلزا و پودر گرده گل از نظر فاکتورهای مورد بحث مشابه هم نبوده و فقط می توان از کنجاله سویا تا ۱۵ درصد و از کنجاله کلزا و گرده گل حداکثر ۱۰% به صورت محلول با شربت شکر ۱:۱ استفاده کرد.

کلیدواژه ها

زنبورعسل ، عملکرد و رشد زنبورعسل ، کنجاله سویا، کنجاله کلزا، گرده گل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.