اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های بزرک ( Linum(usitatissimum L. در منطقه رفسنجان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA07_355
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بنی اسدی علیائی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک و به نژادی گیاهی -گروه ژنتیک و تولیدگیاهی -دانشکده کشاورزی - دانشگاه ولی عصر(عج ) رفسنجان- رفسنجان

علی اکبر محمدی میریک

دانشیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه ولی عصر(عج ) رفسنجان- رفسنجان

سیدرسول صحافی

دانشیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه ولی عصر(عج ) رفسنجان- رفسنجان

خلیل ملک زاده

استادیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه ولی عصر(عج ) رفسنجان- رفسنجان

چکیده

به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکر دانه در بزرک تعداد ۵ ژنوتیپ بزرک (Linum usitatissimum L.) شامل سمیرم، فنلاند۱۴۳۵، چک ۳۸۰، KO۳۷، Mcgregor در دو تاریخ کاشت پاییزه و بهاره در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۴ تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه مرکب داده ها پس از اطمینان متجانس بوده انجام و نتایج نشان داد بین دو تاریخ کاشت پاییزه و بهاره از نظر صفات تعداد کپسول در بوته ، وزن هزار دانه ، عملکرد دانه در بوته و شاخص برداشت در سطح آماری یک درصد و تعداد دانه در کپسول در سطح آماری پنج درصد معنی دار بودند. بین ژنوتیپ های در دو تاریخ کاشت تفاوت معنی داری مشاهده شد بطوریکه عملکرد دانه در بوته در کاشت پاییزه از مقدار ۰/۱۹ گرم تا ۰/۶۷ گرم به ترتیب در ژنوتیپ های Ko۳۷ و سمیرم و در تاریخ کاشت بهاره از ۰/۰۳ گرم تا ۰/۲۶ گرم در ژنوتیپ های فنلاند۱۴۳۵ و سمیرم متغیر بود. ضریب تغییرات برای صفات تعداد کپسول در بوته ، تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه به ترتیب ۲۷، ۹/۴۶، ۷/۲۴، ۱۹/۴۳و ۵/ ۷۰ درصد مشاهده شد. براساس نتایج بدست آمده مقایسه میانگین ها واکنش ژنوتیپ ها به تاخی ر در کاشت یکسان نبود و برخی ژنوتیپ ها حساسیت بی شتری نشان دادند و کاهش بیشتر عملکرد دانه و اجزای آن را داشتند و در برخی ژنوتیپ ها تغییر تاریخ کاشت اثرگذاری کمتری بر میزان عملکرد آنها داشت .

کلیدواژه ها

اثرمتقابل ، بزرک، تاریخ کاشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.