تعیین رویشگاههای مناسب جهت عملیات کپه کاری گونه جاشیر (Prangos ferulacea) مطالعه موردی : مراتع چشمه انجیر استان فارس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA07_308
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سلطانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی و صنعتی بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

مهشید صفری

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی و صنعتی دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی دانشگاه یزد

غلامعباس قنبریان

استادیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده کشاورز ی دانشگاه شیراز

سعید علیزاده

کارشناس آزمایشگاه بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده کشاورز ی دانشگاه شیراز

چکیده

باتوجه به تخریب گستره و بهرهبرداری نامناسب از مراتع و پوشش گیاهی در چند دهه ی اخیر و هم چنین نقش مهم مراتع در تولید و تامین علوفه و حفظ استقرار گیاهان با ارزش مرتعی ، اجرای طرحهای مدیریتی اصلاحی و احیایی مرتع جهت بازیابی توان اراضی مرتعی امری مهم و ضروری به شمار می آید. کپه کاری از رایج ترین و متداولترین روشها جهت مکانیابی مناسب برای اجرای موفقیت آمیز عملیاتهای اصلاحی احیایی در مراتع می باشد. در کپه کاری ، عملیات کاشت زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که مرتع دارای شرایط اکولوژیکی مناسب از نظر شیب ، جهت شیب ، ارتفاع، بارندگی ، دما، رطوبت و غیره باشد. در این مطالعه پهنه بندی مناطق مناسب جهت انجام عملیات کپه کاری در مرتع چشمه انجیر استان فارس بر اساس شرایط اکولوژیکی و با استفاده از روش مکان یابی بولین ، مورد بررسی قرار گرفته است . هدف از انجام این تحقیق ، تع یین رویشگاههای مناسب جهت عملیات کپه کاری گونه جاشیر (Prangos ferulacea) در مراتع چشمه انجیر استان فارس می باشد. در تحقیق حاضر نقشه های شیب ، جهت شیب و ارتفاع منطقه از سطح دریا تهیه شد و بر اساس نیازهای اکولوژیک برای کپه کاری گیاه جاشیر طبقه بندی شد. با تلفیق سه لایه کلیدی مذکور و بر اساس روش بولین ، موقعیت مناسب برای انجام عملیات کپه کاری تعیین و مناطق مناسب برای توصیه به کشت گونه جاشیر بر روی نقشه مشخص شد. نتایج این تحقیق می تواند در اجرای عملیات اصلاح مرتع در منطقه مذکور مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

مدل بولین ، کپه کاری ، گونه جاشیر، فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.