ملاک قطع رابطه سیاسی دولت اسلامی از منظر آیات الاحکام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست متعالیه، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SMP-11-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا ناییج

دکتری، روابط بین الملل، مدرس و پژوهشگر؛ و عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه، قم، ایران

محمد نگهداری

دانشجوی دکتری، گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی ملاک قطع رابطه سیاسی دولت اسلامی از منظر آیات الاحکام است. در این راستا، با روش توصیفی-تحلیلی، آیات و روایات مربوط به وجوب قطع رابطه با کفار حربی تحلیل شد. در ادامه مصادیق مختلف در آیه نهم سوره ممتحنه با عبارات، «ینهاکم الله» و «الذین قاتلوکم فی الدین» و «واخرجوکم من دیارکم» و «وظاهروا علی اخراجکم» به صورت مجزا در چند موضوع جنگ نظامی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و... بحث گردید و اشاره شد که هر دولت یا حکومتی که عامدانه و عالمانه حتی یک مورد از این دشمنی و جنگ را مرتکب شود، مشمول حکم قطع رابطه با حکومت اسلامی می گردد. ذکر این نکته نیز ضروری است، که قوت و بقای حکم تابع موضوع می باشد؛ یعنی اگر یک کافر حربی دست از جنگ با حکومت اسلامی کشید و مسیر خود را تغییر داد، طبق آیه نهم انفال، مسلمانان نیز باید از در صلح وارد شوند و به خداوند توکل نمایند؛ حتی اگر صلح آنان تاکتیکی نیز باشد، بهتر است مسلمانان صلح را بپذیرند و جنگ با آنان را متوقف نمایند. از منظر فقهی، دولت اسلامی مکلف است، روابط خود را تنها با دولت های کافر حربی نفی نموده و تعامل با دولت های دیگر را تقویت و تعمیق نماید.

کلیدواژه ها

دولت اسلامی, آیات الاحکام, کفار, جنگ, حکومت اسلامی, روابط خارجی, روابط سیاسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.