نهان نگاری تصاویر دیجیتال مبتنی بر تبدیل موجک گسسته و الگوریتم شاهین هریس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی محاسبات نرم
  • کد COI اختصاصی: CSCG05_126
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد دانش پایه

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی برق، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

وحید مهرداد

دانشیار، گروه مهندسی برق، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

نهان نگاری تصویر فرآیندی است که در آن اطلاعات مخفی، مانند تصویر، متن یا سایر داده ها، به یک تصویر قابل رویت اضافه می شوند. این فرآیند به دلیل قابلیت پنهان سازی اطلاعات در تصاویر، اهمیت زیادی دارد. با وجود اهمیت نهان نگاری تصویر، این فرآیند همراه با چالش هایی نیز میباشد. اولین چالش، مربوط به جاسازی اطلاعات در تصویر می باشد به طوری که کیفیت تصویر نهایی صدمه نبیند. چالش دوم مربوط به ظرفیت نهان سازی است. به این معنی که مقدار اطلاعاتی که می توان در یک تصویر نهان نگاری کرد محدود است. در نهان نگاری تصاویر، توازن بین ظرفیت نهان سازی و کیفیت تصویر نهایی باید مدنظر قرار گیرد. چالش سوم، امنیت نهان نگاری است. اگر الگوریتم های نهان نگاری ضعیف باشند و رمزنگاری ضعیف انجام شود، اطلاعات مخفی شده ممکن است توسط افراد غیرمجاز قابل استخراج شوند. به طور کلی، نهان نگاری تصویر به عنوان یک روش موثر برای پنهان سازی اطلاعات در تصاویر، اهمیت زیادی دارد. از همین رو در این پژوهش از یک روش ترکیبی که براساس ویولت و تجزیه منفرد می باشد، عملیات نهان نگاری تصویر صورت گرفته است. برای داشتن نهان نگاری قدرتمند از الگوریتم شاهین هریس برای یافتن بهترین ترکیب ویولت و تجزیه منفرد استفاده گردیده است. نتایج روش پیشنهادی بروی تصویر Lena براساس معیارهای PSNR و SSIM با دو روش ویولت، ویولت-تجزیه منفرد مورد مقایسه قرار گرفته است، که این نتایج برای معیار PSNR به ترتیب برابر ۳۶.۶۵ برای ویولت، ۳۸.۵ برای ویولت – تجزیه منفرد و ۴۷.۸۳ برای روش پیشنهادی گزارش شده است. همچنین این نتایج برای معیار SSIM به ترتیب برابر ۹۴.۲۵، ۹۶.۵ و ۹۹.۲۵ درصد گزارش شده است.

کلیدواژه ها

نهان نگاری تصویر،ویولت گسسته،تجزیه مقادیر منفرد،الگوریتم شاهین هریس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.