بررسی نور در عرفان و معماری و کاربرد آن در معماری مذهبی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UVCONF05_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا پاکدل فرد

استادیار گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی تبریز،

لاله مهدی نژاد

دانشجوی مقطع دکتری مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

نوشین مسلمی ممقانی

کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی تبریز،

چکیده

نقش نور در تداعی معنا در فضا های معماری قابل تامل است و این مهم در معماری فضاهای مذهبی به ویژه مساجد به گونه ای درخور توجه تجلی یافته است . از دیرباز در بسیاری از مساجد و اماکن مذهبی توجه معماران و سازندگان بنا به نور و چگونگی ورود، تابش و انعکاس آن از مداخل ایجاد شده در بنا و توجه به جلوه های معنایی که با جهت دهی به نحوه ورود نور در فضای معماری انعکاس یافته اند بوده است . معمار ایرانی با نگاهی اندیشمندانه و متاثر از بینش اسلامی ، نور را چون روحی بر این کالبد تابانیده است تا به آن جلوهای معنایی ببخشد تقابل نور و تاریکی و حضور نور و سایه (تاریکی ) در معماری و هدایتگری از تاریک به روشنایی از مفاهیم و معانی ارزشمندی است که در معماری ایرانی نمود یافته است . نور و سایه تمثیلی از مفاهیم ارزشمند نور و ظلمت در قرآن است و هدایتگری از سایه (تاریکی ) به نور علاوه بر جنبه های فیزیکی و کالبدی ، از دیدگاه معنایی نیز درخور تامل است .

کلیدواژه ها

نور، معماری اسلامی ، نور طبیعی ، عرفان اسلامی ، معماری سنت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.