نقض حقوق فردی غیرنظامیان طی مخاصمات مسلحانه در حقوق بشردوستانه بین المللی و مبانی فقه اسلامی (با تاکید بر رفتار غیرانسانی داعش علیه زنان و دختران)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی علوم اسلامی، پژوهش های دینی و حقوق
  • کد COI اختصاصی: RELIGI09_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیثه همتی چوری

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته فقه و مبانی حقوق، دانشگاه پیام نور واحد پردیس پرند، ایران

چکیده

دنیای معاصر، به ویژه در دهه آخر قرن بیستم و آغاز قرن حاضر، شاهد وقوع جنگ های داخلی خانمان سوز فراونی بوده که طی این رویدادهای تلخ، هنجاری های اساسی حقوق بشری نقض کرده و ا رزش های انسانی را نادیده گرفته است. اقدامات و عملکرد غیرانسانی و هولناک داعش در سوریه و عراق، هم در زمان بروز درگیری ها و هم پس از تسلط بر شهرها و روستاها، توجه سازمان ها و نهادهای حقوق بشری و جامعه جهانی را معطوف به خ ود ساخت و واکنش های فراوانی را برانگیخت؛ در مطالعه حاضر با بررسی احکام فقهی و آموزه های اسلامی، معاهدات و کنوانسیون های مربوط به حقوق بشردوستانه (نظیر کنوانسیون چهارم ژنو ۱۹۴۹ و پروتکل الحاقی دوم که در راستای حمایت از غیرنظامیان تدوین شده) در خصوص حمایت از زنان در اثنای درگیری های مسلحانه، مورد بررسی قرار دهیم، تا میزان مطابقت و وجود شباهت و ا فتراق رویکردهای بشردوستانه بین المللی با موازین شرعی مشخص گردد و در پی پاسخگویی به این مسئله که: دیدگاه ح قوق بشردوستانه در خصوص قواعد کنوانسیون چهارم ژنو و پروتکل الحاقی دوم راجع به حمایت از حقوق زنان در هنگام مخاصمات مسلحانه چیست؟ همچنین با بررسی اعمال خلافت خودخوانده داعش نسبت به زنان، رویکرد جامعه بین المللی و حقوق بشردوستانه اسلامی در این خصوص مورد بررسی قرار دهیم.

کلیدواژه ها

حقوق بشر دوستانه بین المللی، حقوق بشر دوستانه اسلامی، مخاصمه مصلحانه، جنایات جنگی، داعش، غیرنظامیان، حقوق زنان، کنوانسیون ژنو، پروتکل الحاقی دوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.