ناحیه بندی و استخراج تومورهای مغزی با استفاده از الگوریتم همزیستی جانداران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوماهنامه نخبگان علوم و مهندسی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SEE-9-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم لشگرآرا

نویسنده مسئول

کیانوش قنادی

نویسنده دوم

چکیده

تصاویر مختلف پزشکی این امکان را به پزشکان می دهند تا انواع بیماری را تشخیص دهند. تصاویر تشدید مغناطیسی مغز یکی از انواع پرکاربرد تصاویر پزشکی است که به علت عدم استفاده از هرگونه اشعه زیان بار در تجزیه و تحلیل بافتهای حساس مانند مغز استفاده می شود. یکی از کاربردهای مهم تصاویر تشدید مغناطیس مغز تشخیص تومورهای مغزی با تکنیک های ناحیه بندی است. خوشه بندی فازی یکی از روش های پرکاربرد ناحیه بندی است و به علت عدم حساسیت بالا به نویز تصاویر یک ناحیه بندی نسبتا دقیق ارایه می دهد با این وجود لبه و مرز تومورهای مغزی توسط این تکنیک بخوبی تشخیص داده نمی-شود. یکی از روش های بهبود ناحیه بندی الگوریتم خوشه بندی فازی استفاده از روش های هوشمندانه نظیر الگوریتمهای دسته جمعی یا فراابتکاری است. در این مقاله برای بهبود دقت الگوریتم خوشه بندی فازی در تشخیص تومورهای مغزی از الگوریتم همزیستی جانداران استفاده می شود تا لبه و مرز تومورهای مغزی با دقت بیشتری انتخاب شود. نتایج ارزیابی ما بر روی مجموعه ای از تصاویر تشدید مغناطیس مغز نشان می دهد دقت و شباهت روش پیشنهادی در تشخیص تومور مغزی به ترتیب برابر ۸۵.۳۴% و ۸۶.۳۵% است و از طرفی میزان شاخص شباهت روش پیشنهادی در استخراج تومور مغزی از خوشه بندی فازی، نسخه های مبتنی بر کرنل و الگوریتم خوشه بندی فازی مبتنی بر گراف بیشتر است.

کلیدواژه ها

تصاویر تشدید مغناطیس مغز، تومور مغزی، ناحیه بندی، الگوریتم خوشه بندی فازی، الگوریتم همزیستی جانداران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.