اندازه گیری نوسانات بهار و پاییز شاخص های کاربری زمین (LULC) با استفاده از روش ماشین بردار پشتیبانی (SVM) و تحلیل روابط همبستگی LST با شاخص های NDBI، MNDWI و NDVI T T، در محدوده گردنه حیران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 11، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-11-38_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی فیض اله پور

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه زنجان

چکیده

هدف از این تحقیق بررسی روابط بین LST و LULC در منطقه گردنه حیران می باشد. شاخص های LULC متشکل از شاخص های تفاوت نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) ، تفاوت نرمال شده ساخت و ساز (NDBI) و تفاوت نرمال شده و اصلاح شده آب (MNDWI) می باشد. مساحت منطقه مورد مطالعه ۹۵/۱۵۶ کیلومتر مربع بوده که از این میزان در سال ۱۴۰۱، حدود ۷/۱۲۲ کیلومتر مربع اختصاص به پهنه جنگلی داشته و تنها ۲/۳۳ کیلومتر مربع اختصاص به زمین کشاورزی دارد. مقادیر شاخص MNDWI در غنی ترین منطقه در سال ۱۳۹۷ از مساحتی معادل ۲۷/۱۲ کیلومتر مربع برخوردار بوده و با کاهش شدید در سال ۱۴۰۱ مواجه شده و به ۶۸/۱ کیلومتر مربع رسیده است. پهنه های ساخت و ساز شده (NDBI) تا سال ۱۳۹۷ با افزایش مواجه بوده و تا سال ۱۴۰۱ با کاهش قابل توجهی روبرو گردید. حداکثر دمای سطح زمین (LST) از ۴۲/۳۵ درجه سانتیگراد در سال ۱۳۹۲ به ۰۴/۳۹ درجه سانتیگراد در سال ۱۴۰۱ رسیده است. پهنه برخوردار از دمای ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد از ۹/۶۷ کیلومتر مربع به ۱۲۴ کیلومتر مربع رسیده است. در نهایت، روابط همبستگی پیرسون نشان داد که شاخص NDVI و MNDWI با شاخص LST از همبستگی منفی برخوردار بوده و بین شاخص LST با شاخص NDBI همبستگی مثبت برقرار است. بیشترین همبستگی مثبت به میزان ۷۷/۰ بین LST و NDBI مربوط به بهار ۱۳۹۷ بوده و بیشترین همبستگی منفی به میزان ۷۱/۰- متعلق به شاخص MNDWI و LST بوده که در پاییز ۱۳۹۷ به ثبت رسیده است.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی, دمای سطح زمین, NDBI, MNDWI, NDVI, گردنه حیران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.